Иванов в област Разград: В последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иванов в област Разград: В последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи

/КРОСС/ „През последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи. Площите за реколтиране с малини за реколта 2022 г. са 18 160 дка, а реколтираните до момента са 1 900 дка. Произведеното количество малини досега е в размер на 500 тона.“ Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на откриването на VII-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в гр. Лозница. По думите му именно малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната. „Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съдейства за развитието на ефективно производство на тези култури чрез подобряване на пазарната и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към постигане на европейските стандарти в дейността на земеделските стопани и в съответствие с най-добрите екологични практики“, допълни аграрният министър.

Министър Иванов отбеляза, че България е нетен износител единствено на малини и череши, като износът на малини - свежи и замразени, възлиза на 3 620 т за 2021 година. “Количеството на преработените малини съставлява 2,9% от всички преработени плодове и възлиза на 2 840 тона. Броят на преработвателните предприятия в страната е 38“, уточни д-р Иванов.

„През 2022 г., във връзка с увеличените разходи, свързани с производство на първична земеделска продукция, се приложи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID-19“, припомни министърът на земеделието Иван Иванов. Той допълни, че с оглед противодействие на негативното влияние от войната в Украйна и наложените санкции се предприемат действия от страна на Министерство на земеделието по изготвяне на мярка за подкрепа, съобразно одобрената от ЕК Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката.

Относно новия програмен период министърът на земеделието Иван Иванов заяви, че Министерство на земеделието полага всички усилия да улесни  малинопроизводителите при кандидатстване по отделните мерки и програми, като очаква активност и от тяхна страна за по-пълно усвояване на осигурения европейски финансов ресурс. “По отношение на политиката на държавно подпомагане мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с нуждите на сектора, така и с възможностите на държавния бюджет“, категоричен бе аграрният министър.

Министърът на земеделието припомни още, че по линия на държавното подпомагане Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подпомагане за участие в изложения за периода 2015-2021 г. „През 2022 г. с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ е разпределен ресурс в размер на 70 000 лв. на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, с цел участия в изложения, едно от които е днешното“, уточни министър Иванов.

В заключение д-р Иванов увери, че екипът на Министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани, за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и за повишаване конкурентоспособността на българското овощарство и за това българските продукти да достигат до нашите трапези на достъпни цени. Той пожела успех на производителите, гостите и участниците в изложението и фестивала.

По време на посещението си в град Лозница министър Иванов посети хладилно стопанство, специализирано в замразяване дивечово месо. Предприятието също така приема, преработва и изнася произведената селскостопанска продукция на района, замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.