Акнето изчезва през лятото, но се връща наесен
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Юли 2022 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акнето изчезва през лятото, но се връща наесен

/КРОСС/ Акнето изчезва обикновено през лятото, поради което тийнейджърите често стават по-немарливи в грижите за кожата. Не бива да го допускате, защото още в началото на есента състоянието ще се влоши. Добре е да продължите да почиствате кожата. Профилактично действие имат парните вани с розмарин, лайка или мента. Те спомагат за по-лесното премахване на комедоните, които могат да предизвикат акне, съветва специалистът.

Желателно е да спазвате диета. При акне, което затихва и след това се появява отново, трябва да погледнем в чинията си. Може би точно там е проблемът, който пречи за пълното излекуване. Млечните изделия и продуктите с висок гликемичен индекс трябва да се избягват. В списъка влизат белият хляб, пържените картофи, макароните, белият ориз, динята.

Проучванията доказват, че храни с нисък гликемичен индекс се отразяват благоприятно на проблемната кожа. Сред тях са много зеленчуци - броколи, гъби, зелени чушки, зеле, лук, домати, зелена салата, патладжани, чесън, а също пълнозърнестите изделия, бобовите храни и крехкото месо без тлъстини.

Някои данни сочат, че омега-6 мастните киселини също са виновни за по-тежкото протичане на акне. Хранителните им източници са слънчогледово олио, фъстъчено масло, жълтък, пилешко месо.