Министър Пулев: Сериозен финансов ресурс от над 735 млн. лв. е глътка въздух за българския бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
23 Август 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Пулев: Сериозен финансов ресурс от над 735 млн. лв. е глътка въздух за българския бизнес

/КРОСС/ Служебният кабинет е обединен около това да даде глътка въздух на бизнеса в един изключително труден момент. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалното откриване на Годишна среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси, организирана от МИИ в Сoфия.

„Министерството на иновациите и растежа успя да се пребори за един сериозен финансов ресурс от над 735 млн. лв., който ще бъде на разположение на най-уязвимия сегмент от българската икономика. Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за тези средства до края на годината“, подчерта Пулев.

Министърът информира, че по-голямата част от този ресурс идва по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, от който ще дойдат 600 млн. лв. по четири процедури до края на годината. Планът е активен и има вече отворена процедура за „Технологична модернизация“ в размер на 260 млн. лв. „Призовавам всички бизнеси, които отговарят на критериите, да се възползват от този ресурс. Кандидатстването вече е започнало и ще продължи до 21 септември 2022 г.”, заяви Пулев.

Той поясни, че през септември се отваря и процедура за информационни и комуникационни технологични решения и киберсигурност за малки и средни предприятия с бюджет 30,6 млн. лв. и ще бъдат подкрепени приблизително 1 400 МСП. По думите му до края на годината ще бъде отворена още една процедура, която ще подкрепи бизнеса в сегашната ситуация на енергийна криза за инвестиции за фотоволтаични панели и батерии за локално съхранение с бюджет в размер на 200 млн. лв.

Министър Пулев заяви, че се очаква да стартира още една процедура, насочена към инвестиции в иновативни малки и средни предприятия. По процедурата ще бъдат подкрепени научноизследователска и развойна дейност, управление на интелектуалната собственост, като общият планиран бюджет е близо 120 млн. лв.

„Новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ вече е в Брюксел за одобрение, тя е на стойност близо 3 млрд. лв. Вярвам, че тази програма ще бъде отворена до края на годината и по нея ще можем да подкрепим малкия и среден бизнес“, каза той.

Пулев увери, че ще продължи ползотворното сътрудничество между Министерството на иновациите и растежа, Министерството на икономиката и индустрията, търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси и Българска агенция за инвестиции. „Вие сте нашите остриета, нашия интерфейс пред международните инвеститори, в един отбор сме и ще гребем в една посока“, посочи той.

В дискусиите се включиха представители на работодателските и синдикалните организации, както и на Националното сдружение на общините в Република България. Срещата се организира от Министерството на икономиката и индустрията и беше открита от министър Никола Стоянов.