Цените на енергията могат да предизвикат социални вълнения в Европа тази зима
Секция: Анализи
04 Септември 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на енергията могат да предизвикат социални вълнения в Европа тази зима

/КРОСС/ Най-богатите европейски държави са изправени пред нарастващ риск от граждански вълнения през зимата, включително улични протести и демонстрации, поради високите цени на енергията и нарастващите разходи за живот, твърди експертна консултантска фирма за рискове.

Както Германия, така и Норвегия са някои от развитите икономики, които изпитват смущения в ежедневието си поради работнически акции - тенденция, която вече се наблюдава в Обединеното кралство, заяви пред Ройтерс главният анализатор на Verisk Maplecroft Торбьорн Солтведт.

Последният доклад на Verisk за индекса на гражданските вълнения установи, че повече от 50% от обхванатите почти 200 държави са изпитали увеличение на риска от масови протести между второто и третото тримесечие на 2022 г., което е най-голямото количество държави, откакто фирмата публикува индекса си през 2016 г.

В списъка на държавите с най-голямо прогнозирано увеличение на риска от социални бунтове попадат Босна и Херцеговина, Швейцария и Нидерландия, според доклада, публикуван днес.

"През зимата няма да е изненада, ако в някои от развитите страни в Европа започнат да се наблюдават по-сериозни форми на граждански вълнения", каза Солтведт.

Войната на Русия в Украйна от 24 февруари насам ускори повишаването на цените на храните, които достигнаха рекордни стойности през февруари и отново през март. Цените на енергията също се повишиха рязко, като Европа се оказа в центъра на последиците. Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция".

"Нека не забравяме, че все още са налице някои от последиците от пандемията COVID, които играят роля в това със съществуващите все още смущения във веригите за доставки", добави главният анализатор Химена Бланко.

Опустошителните суши и ниските нива на водата, свързани с изменението на климата в много части на света, изостриха още повече ситуацията с високите цени на храните и енергията.

Според доклада повишаването на цените на основните хранителни продукти, провокиращи от мирни движения до насилствени протести, обяснява и нарастването на социалното недоволство, обхванало както развитите, така и нововъзникващите пазари.

Най-голямо увеличение на социалните вълнения през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие на годината са отбелязали Мавриций, Кипър и Украйна, Русия е на седмо място, а Норвегия - на тринадесето място в списъка.

Джорджина ди Росарио, Ройтерс

Източник:БГНЕС