Започна машинно миене на мантинелите на АМ „Тракия“ в платното за Бургас в област Пазарджик
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна машинно миене на мантинелите на АМ „Тракия“ в платното за Бургас в област Пазарджик

/КРОСС/ Започна машинно миене на ограничителните системи на автомагистрала „Тракия“, в участъка от 55-ти до 90-ти км, в област Пазарджик. В следващите дни ще се мият мантинелите в средната разделителна ивица в платното за Бургас. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват стриктно пътната сигнализация.

За измиването на мантинелите и на монтираните на тях светлоотразители се използва специализирана почистваща техника, която се движи със скорост 10-15 км/ч. При извършване на дейностите техниката се обезопасява чрез устройство, което служи за буфер в случай на инцидент с движещо се моторно превозно средства. По този начин се осигурява по-голяма безопасност както за работещите на пътя, така и за останалите участници в движението.

Светлоотразителите на ограничителните системи, т. нар. котешки очи, са важни за безопасността на движението, тъй като при шофиране през нощта и при намалена видимост насочват шофьорите и очертават габарита на пътя. При повърхностно замърсяване и неподдържане те губят своята рефлекторна способност. За по-дългата им експлоатация е важно да запазят основните си характеристики - координати на цветност, коефициент на яркост, както и коефициент на обратно отражение за максимално дълго време. При регулярното им почистване се удължава срокът на експлоатация както на ограничителните системи, така и на светлоотразителите.