Брюксел одобри 1,49 млрд. евро за българските предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
04 Октомври 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брюксел одобри 1,49 млрд. евро за българските предприятия

/КРОСС/ Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП) на стойност над 1,49 милиарда евро, съобщиха от ЕК. Тя предоставя целева подкрепа на българските фирми за преодоляване основните проблемни области, които забавят трансформирането на българската икономика в иновативна, с ниски въглеродни емисии и с ефективно използване на ресурсите.

Повече от 85 % от бюджета на програмата, или 1,28 милиарда евро, са предназначени единствено за малки и средни предприятия (МСП). Основните цели на програмата са да се постигне интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и промишлена и цифрова трансформация. Сред другите приоритети са:

- развитие и укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряване на напреднали технологии;
- насърчаване на устойчивия растеж, създаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на МСП;
- гарантиране на ползите от цифровия преход;
- преход към кръгова и енергийноефективна икономика.

Видовете дейности, които ще бъдат подпомагани, са следните:

- подкрепа за иновациите в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в областта на високотехнологичните отрасли;
- насърчаване на цифровизацията, включително решения за гарантиране на киберсигурността, и разработване на технологии;
- подкрепа за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии, сертифициране на системите за енергийно управление и стимули за възобновяеми енергийни източници;
- подкрепа за МСП при въвеждането на технологии за ефективно използване на природните ресурси, увеличаване на процента на рециклиране, модернизиране на технологиите за управление на отпадъците и насърчаване на партньорствата между предприятията и споделянето на добри практики.

Част от бюджета на програмата (35%) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции на всички етапи от развитието на МСП. Така ще се гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на ЕС в подкрепа на проекти, които генерират приходи и спестявания, посочват от Европейската комисия.