Цените вдигат с 35% печалбите на фермерите
Секция: Анализи
11 Октомври 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените вдигат с 35% печалбите на фермерите

/КРОСС/ Вдигането на цените в селското стопанство е довело и до ръст на печалбите на фермерите. Нетният доход на предприемачите в селското стопанство през 2021 г. надминава 3,26 млрд. лв., което е с над 35% повече спрямо предходната година, обявиха от НСИ.

Ръстът на печалбата се дължи на растениевъдството, където се увеличават както цените, така и произведената продукция. Разходите на фермерите също нарастват, но по-малко.

През 2021 г. общата стойност на крайната продукция в селското стопанство възлиза на 10,8 млрд. лв., което е с 37% повече от предходната година. Увеличението е в резултат както на ръст на произведените количества с 18%, така и на повишение на цените с 16%.

Цените на основните храни започнаха да нарастват значително още през миналата година, много преди войната в Украйна. Поскъпването на зеленчуците през 2021 г. беше с 12%, на плодовете - с близо 10 на сто, а на хляба с над 15%.

Стойността на продукцията в растениевъдството през миналата година е над 8 млрд. лв. От тях 87% се падат на зърнени и технически култури. Спрямо предходната година стойността на продукцията в растениевъдството нараства с 54%. Това е резултат както на ръст в обемите - с 26%, така и на увеличение на цените - с 22,2%, посочват от НСИ. Увеличените добиви на зърнени и технически култури са резултат на благоприятните климатични условия.

Доста различна е ситуацията в животновъдството. Произведената продукция в сектора възлиза на 1,962 млрд. лв. Спрямо предходната година има минимален спад на количеството продукция - с 0,2%, което се компенсира с увеличение на цените с 0,2%. Стойността на продукцията от отглеждането на селскостопански животни е 966 млн. лв., а стойността на произведените животински продукти е 996 млн. лв. Спрямо предходната година стойността на отглеждането на селскостопански животни намалява с 2,2% заради спад на цените с 5%. А стойността на произведените животински продукти нараства с 2,3%, което е резултат на вдигане на цените с 5,8%, докато обемите намаляват с 3,3%.

Нарастват и текущите разходи в селското стопанство - с 26,2% до 5,6 млрд. лв. Това се дължи както на по-голям обем ползвани услуги и материали - с 13,3%, така и на увеличение на цените - с 11,4%. Но ръстът на разходите е много по-малък от увеличението на приходите.

 

Източник: Труд