Искат лиценз и за превози с бусове над 2,5 тона
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искат лиценз и за превози с бусове над 2,5 тона

/КРОСС/ Шофьорите на камиони, които осъществяват превози в страни от ЕС, ще получават повече пари, ако бъдат приети промени в Закона за автомобилните превози, които са пуснати от правителството за обществено обсъждане, съобщи "Труд бг".

Целта е с предложените промени да бъдат изпълнени последните директиви на ЕС в областта на автомобилните превози. Промените предвиждат, че шофьори на български камиони, които осъществяват превози между други страни от ЕС, ще се считат за командировани в тези страни. В тези случаи шофьорите ще трябва да получават към заплатата си и допълнителни суми за дневни пари за периода на командировката, както и да бъдат покрити разходите им за храна и квартира. Освен това общата сума, включваща основното и допълнителните трудови възнаграждения, както и дневните пари за командировките, няма да може да бъде по-малка от възнаграждението за сходна работа, което получават шофьорите на камиони в страните, в които българските шофьори са командировани.

Промените предвиждат международните превозвачи да организира дейността си по начин, който гарантира, че камионите, които се използват за международен превоз на товари, се връщат в България в рамките на осем седмици след напускане територията на страната.

На лицензиране ще подлежат и превозвачи, които използват бусове с допустима максимална маса над 2,5 тона, предвиждат още промените. В момента лиценз се изисква за камиони над 3,5 тона. Освен това лиценз ще се дава само на фирми, които нямат задължения към хазната.

Ако фирма вече има лиценз, но има и просрочени задължения към хазната, ще може временно да бъде спирана дейността й до изплащане на задълженията, но за срок не по-дълъг от три месеца.