Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”

/КРОСС/ Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”. Лятно кино, водна кула, паметници и още много други са част културното наследство на района. Начело на неформалната гражданска инициатива е историкът Виктор Топалов.

Това е квартал с над 50-годишна история. На хората им е нужна колективна идентичност, нещо което да ги обединява и което да им дава възможност да чувстват своята принадлежност. Културните забележителност в квартала ги разделям на два типа –такива, които ги е имало и такива, които все още ги има. Много интересно е, че има две паметни плочи - на големия певец Борис Годжунов и на големия алпинист - Христо Проданов, споделя политологът Светлин Тачев. 

В „Люлин” са излагани картини и на световно известен художник. Голяма част от жителите му често се шегуват, че техният квартала е столицата на София. Една от най-вдъхновяващите инициативи на проекта „Историческа работилница – Люлин”, е да се отдаде почит на Христо Проданов.

Той е първият българин, покорил Еверест. Той е живял в „Люлин” и по тази причина нашата историческа работилница започна една много добра инициатива - да кръстим улица на негово име, допълни Тачев.

Проектът „Историческа работилница – Люлин” остава отворен за всички, които разполагат с любопитни снимки и истории за популярния столичен квартал.