Пламен Димитров, КНСБ: Доходите трябва да догонят инфлацията от почти 19%
Секция: ИКОНОМИКА
19 Октомври 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров, КНСБ: Доходите трябва да догонят инфлацията от почти 19%

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Пламен Димитров, каза че трябва да се дефинират енергийно бедните и подпомагане на тези бедните. „Дълга тема е за енергийно бедните, има разработки на БАН, които още преди 6 месеца разработиха целия модел как да се дефинират енергийно бедните, което отчита не само дохода на хората, а какви възможности имат точно заради енергийната компонента. Аз не мисля, че е добър вариант тези две стъпала. Трябва да бъдат подпомагани само тези, които наистина трябва да получат добра цена, такава каквато могат да понесат с тези средства, с които разполагат. А всички останали да отидат по-нагоре, за да може бедните да получат поносими цени".

Тази зима наистина е по-различна, като ходя по България на срещи, чувства се един ясен тътен на хората - притеснеине и тревога, допълни Димитров.

Последната година доходите се обезцениха с 50% и затова поне с 20% трябва да нараснат всички доходи, заяви Димитров. „Това може да стане."

Ние подкрепяме бизнеса да получи компенсации, когато губи конкурентно предимство, само че при цената на ел. енергията не винаги е така, особено този бизнес, който работи навън, за чуждия пазар, обясни Димитров.

Минималната заплата от догодина предлагаме да стане 850 лв., допълни Димитров. „Инфлацията не е предизвикана от доходите. Доходите трябва да допълнят покупателната сила. Ако се свива потреблението, няма да расте икономиката, как ще се възстановяваме. В момента ръстът на цените трябва да бъдат догонени от доходите, за да поддържаме потреблението".