Депутатите избират председател на Народното събрание - ден втори
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2022 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите избират председател на Народното събрание - ден втори

/КРОСС/ Депутатите се събират, за да направят нов опит да изберат председател на Народното събрание. Пленарното заседание започва в 10 часа.

След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера, първото пленарно заседание на 48-ото НС бе прекратено - без избран председател. След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След заседанието от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на "Демократична България". БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи.

Вечерта обаче се стигна до частична развръзка на блокирания избор, тъй като "Продължаваме Промяната" обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, макар според тях той да е най-достоен. ПП няма да издигат кандидат на заседанието днес.