/КРОСС/ Доскоро се смяташе, че консумирането на храни с високо съдържание на холестерол е толкова опасно, че някои от най-полезните храни като черен дроб и яйчни жълтъци бяха определяни като врагове на артериите.
Всъщност какво представлява той и какви са функциите му?
Холестеролът е комбинация между стероид и алкохол. Има восъчна текстура и наподобява мазнините. Отделя се по стените на различни клетки в тялото, като играе важна роля във функционирането им. Той е необходим за синтеза на витамин D, жлъчен сок и някои хормони - тестостерон, кортизол, алдостерон, естроген и др.
Двете главни форми, под които холестеролът се среща в организма, са LDL, познат още като лош* холестерол, защото заедно с триглицеридите участва в образуването на плаки в кръвоносните съдове, и HD, познат като „добър" холестерол, защото противодейства на това натрупване.
Като повечето вещества е човешкия организъм холестеролът се набавя както с храната, така и ендогенно (синтезира се в организма от черния дроб).
Когато приемаме храни, богати на това съединение, тялото ни произвежда по-малко от него. Ако се лишаваме от яйца (жълтъци), краве масло, червено месо и черен дроб - тялото повишава неговото производство. При 70% от населението приема на такива храни причиняват едва забележимо увеличение на нивата на холестерол в кръвта.
При останалите - тези храни действително водят до повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Въпреки това научните изследвания никога не са установили пряка връзка между консумацията на храни, богати на холестерол, и риска от сърдечни заболявания.
Холестеролът регулира агресията, улеснявайки серотонина. Той помага в борбата с рака. В края на 80-те години на XX век е доказано, че при внасяне на т. нар. лош" LDL-холестерол в злокачествени ракови клетки, те губят своята устойчивост към химиотерапия. Холестеролът помага на паметта. Дори и при болестта на Паркинсон по-високи общи концентрации на серумния холестерол са свързани с по-бавна клинична прогресия на заболяването.
Въпреки че на тялото му трябва холестерол, за да се поддържа, когато нивата му станат прекалено високи, се появява риск от някои заболявания. Но високите му стойности нямат изявени симптоми и може да бъдат засечени само с изследвания.
Макар че може да бъде наследствено предаден, високият холестерол най-често е придобит вследствие на нездравословен живот.
Затлъстяването, липсата на физическа активност, неправилното хранене и тютюнопушенето са факторите, които повишават нивата на лошия холестерол. Промяната на начина на живот и някои хранителни вещества ще допринесат за контрола над холестерола в тялото. Полезните мазнини в зехтина имат свойството да потискат негативните ефекти на лошия холестерол, като в същото време го зареждат с енергия. Храните, богати на фибри - бобови култури, зеленолистни, пълнозърнести, плодове и зеленчуци значително намаляват нивата на LDL в организма. Храните, богати на Омега 3 мастни киселини - мазните риби, лененото масло, суровите ядки, повишават нивата на добрия HDL холестерол.