Георги Кадиев: Високият дефицит ще е пагубен за българската икономика
Секция: Анализи
30 Октомври 2022 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Кадиев: Високият дефицит ще е пагубен за българската икономика

/КРОСС/ Бих дал над 90% шанс да отидем на нови избори. Няма нещо, в което четири от седемте партии да се разбират едновременно, освен може би хартиената бюлетина. Всичко останало е крушение. Това каза Георги Кадиев в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него ситуацията с избора на председател на парламент едва ли ще се повтори при опитите за формиране на правителство и едва ли ще се постигне компромис.

Служебното правителство е разработвало два варианта на бюджет, но и при двата дефицитът ги е изплашил и ги е отказал да поемат своята отговорност. „Трябваше да излязат те виновни, че са намалили разходи, които са основно социални разходи, и направиха най-лесното - казаха, че няма да внесат бюджет. В момента цялата игра е кой да е виновен", заяви Кадиев.

Големият проблем според него е, че никой не прави никакви реформи в областта на здравеопазването, администрацията, данъчната система.

Според Милен Керемедчиев има възможност за съставяне на мнозинство и по темата за предоставяне на военна помощ на Украйна. Препъникамъкът според него ще бъде бюджетът за следващата година, а това ще даде лош сигнал за фискалната политика на страната ни и пред външните партньори.

Високият дефицит ще е пагубен за българската икономика. „Ние в момента сме на ръба, можем да го закрепим все още, но ако продължаваме с популистките решения, ще паднем зад борда много бързо", заяви Керемедчиев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"