Зам.-министър Джиков: Подрастващото поколение трябва да се възпитава в усвояване на навици за здравословно хранене
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2022 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Джиков: Подрастващото поколение трябва да се възпитава в усвояване на навици за здравословно хранене

/КРОСС/ Подрастващото поколение трябва да се възпитава в усвояване на навици за здравословно хранене. Необходимо е чрез европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ да осигуряваме висококачествени продукти. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на CAP4US уебинар: „Училищните схеми - кой и как ще има достъп до тях?, организиран от Агри.БГ.

По думите му отговорните институции, в лицето на Държавен фонд „Земеделие“ и Българската агенция по безопасност на храните изпълняват своите задължения по отношение на контрола, но е наложително неговите механизми да имат още по-висока ефикасност, стриктност и строгост. „Трябва да задаваме правилните параметри за балансирано и здравословно хранене при децата, защото от това зависи укрепването им. В този смисъл, трите министерства – на земеделието, здравеопазването и образованието и науката полагат усилия за синхронизирани действия в прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, за да бъдат защитени като полезни практики“, подчерта аграрният заместник-министър.

Според него по веригата производители и преработватели, доставчици и потребителите, които са децата, трябва да има един еталонен подход, подчинен единствено на предлагането на качествена и безопасна храна. Заместник-министър Джиков каза още, че от Държавен фонд „Земеделие“ е изготвен доклад, който ще бъде представен в ЕК, като той съдържа пълно обследване на училищните схеми – доставчици, брой доставки, деца, предпочитания за храните и други.

По време на срещата заинтересованите страни по темата обсъдиха множество въпроси за доставките и условията при предоставянето на храните.