Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали
Секция: Русия
10 Ноември 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин няма да присъства на форума идната седмица на лидерите от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) в Бали, съобщи пред Ройтерс индонезийски правителствен представител.

Руският лидер ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров. Въпреки това се очаква Путин да се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка, допълни правителственият представител.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска на западните страни и Киев заради войната в Украйна да оттегли поканата към Путин за участие в лидерския форум и да изгони Русия от Г-20. Джакарта заяви, че няма правомощията да направи подобно нещо, без за това да има консенсус сред страните от групата.

В интервю за "Файненшъл таймс" индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че Русия е добре дошла на срещата, за която индонезийският държавен глава изрази опасения, че ще бъде засенчена от "доста тревожното" покачване на напрежението в международните отношения.

"Групата на 20-те не е замислена като политически форум. Тя е замислена като форум, посветен на икономиката и развитието", посочи той.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, но той обяви, че няма да участва, ако Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.

В срещата на върха на Г-20 се очаква да участват още редица световни лидери, сред които президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.