Целта на скрининговата програма за рак на ЕС е да се изследват 90% от подлежащите групи население
Секция: СВЯТ
14 Ноември 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Целта на скрининговата програма за рак на ЕС е да се изследват 90% от подлежащите групи население

/КРОСС/ С новата скринингова програма за рак на ЕС за първи път се поставя цел да бъдат изследвани 90% от подлежащите групи население, съобщи европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду, която е на посещение в Кипър. Днес тя участва в работата на провеждащата се в Лимасол 42-ра годишна конференция на Асоциацията на европейските лиги за борба с рака.

Недопустимо е през 2022 г. начинът на диагностика, достъп до лечение и оцеляване на болен от рак да зависи от страната, в която живее в Европа, заяви еврокомисарят Стела Кириакиду.

За промяна на тази ситуация в полза на всички европейски граждани ще допринесат три водещи инициативи в областта на научните изследвания и иновациите, включени в европейския антираков план, каза тя.

Това са Центърът за знания за борбата с рака, открит през юни миналата година, създаването на Европейски регистър на неравнопоставеността при рака и Европейската инициатива за образна диагностика на рака, която ще стартира от началото на 2023 г.

Случаите на рак са водещата причина за смърт сред европейците под 65-годишна възраст, отбеляза Стела Кириакиду.

За първи път от 20 години Европейската комисия предложи нови насоки за скрининг и ранна диагностика на заболяването, съобщи здравният еврокомисар.

Над 140 млн. евро ще бъдат инвестирани в подкрепа на държавите-членки за въвеждане на нови програми, методи и иновативни подходи за тези изследвания.