Къде потъват парите от ремонтите на язовирите?
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2022 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Къде потъват парите от ремонтите на язовирите?

/КРОСС/ Над 260 язовира са в процес на ремонт. Те се поправят с отпуснатите през 2018 от държавата 500 млн. лв. До момента са усвоени 80% от парите, но все още ремонтираните язовири нямат разрешителни за строеж. А в списъка с опасните язовири са посочени 416 такива.

Язовир „Генерал Николаево 7" до град Раковски е с първа степен на потенциална опасност. През 2021 г. по него започва основен ремонт. До март тази година са извършени 10% от предвидените дейности. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор казват, че по документи ремонтът на язовира не е приключил.

„Ние за този язовир очакваме да получим документи за приключени ремонтни работи", казва инж. Мария Пирянкова - Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", ДАМТН.

Преди да започне основният ремонт, община Раковски прави възстановяване на язовирната стена, но пропуска да информира навреме Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и следва ремонт на ремонта, този път от „Монтажи" ЕАД.

„Община Раковски беше направила възстановяване на язовирната стена. От предписанията, които имахме за ремонта на язовира, общината задели 40 000 лв., с които 1250 тона камък беше положен и язовирът беше в изправно състояние. При това изправно състояние тази държавна фирма дойде да прави ремонт", обясни инж. Александър Василев - оператор на язовири.

Имало е ерозия и свличания по въздушния откос, вероятно и да са правени ремонти, те не са достигнали този обхват, който изисква един голям основен ремонт, за да бъдат преодолени. Общината е проверила по-скоро за извършените дейности вече от „Монтажи" последващи за отстраняване на пукнатините по въздушния откос, добавя инж. Мария Пирянкова.

От Националното сдружение на общините дават и други примери, в които след ремонт от държавната фирма се появяват нови проблеми.

„Течове и просмукване през стената, която уж е ремонтирана и отгоре засипано, противно на технологични изисквания, е засипана с материал, който да пречи да се видят пукнатините в уж ремонтираната или изградена нова стена", казва Благой Станчев - парламентарен секретар и член на НСОРБ.

Язовир „Генерал Николаево 7" е в списъка с 416 язовира, които са за спешен ремонт и за които през 2018, с решение на Министерския съвет са отпуснати 500 млн. лв. за ремонти. Списъкът е съставен от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Държавната консолидационна компания възлага ремонтите на държавната фирма „Монтажи" ЕАД.

„Към настоящия момент, по справка от „Монтажи", което е дъщерно дружество на Държавната консолидационна компания, са извършени около 76 броя ремонтни дейности на язовири, с приключени строително-монтажни дейности. Предадени са на дружеството и би следвало да се приемат след разглеждане от компетентния орган - Експертен съвет към ДКК. И тогава да последват дейностите по приемане от съответните ДНСК", каза Борислава Пенева - член на ДКК и председател на Междуведомствената работна група.

До момента с отпуснатите от държавата 500 млн. лв. „Монтажи" работи по проектирането и ремонта на 267 язовира. Усвоени са 80% от отпуснатите пари. Ремонтираните язовири все още нямат разрешителни за строеж.

„Влязохме в процедурата на т.нар. „принудителни ремонти". От „Монтажи" ЕАД отиваха, без да информират кмета на общината и започваха строителни дейности. Най-малкото общината трябва да им издаде разрешение за строеж. Те трябва да внесат инвестиционния проект, трябва да го съгласуват с главния архитект на общината. Нищо подобно не се случи. Отиваха и започваха да действат, без да съгласуват вида на строително монтажните работи, без да има количествено стойностни сметки", каза Благой Станчев.

За начина, по който са ремонтирани язовирите е образувано дело. Борислава Пенева е част от ДКК и е председател на Междуведомствената работна група. Казва, че държавната фирма „Монтажи" работи по отстраняване на дефектите. До момента от е проверено състоянието на 293 от язовирите.

От тези 414 язовира и 416 с „Бели Искър" и „Огняново" са проверени 293 язовира. До края на годината ще бъдат проверени всички. Когато се установи за някои от язовирите, че е имало компрометирани язовирни стени, имало е свличане на откос или е имало някакви хлъзгателни повърхнини, в нашите предписания указваме да се спазва кота на водното ниво под компрометирания участък", разясни инж. Мария Пирянкова.

Такъв пример на необходимо източване е язовир „Мъглене" в община Кирково. За решаването на проблемите с язовирите работи Междуведомствена работна група, в която влизат няколко министерства и агенции. В нея се подготвят законодателни промени, с които да се намали броят на язовирите, сега те са 6844.

БНТ, „Говори сега"