Колко голяма е Луната?
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Декември 2022 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко голяма е Луната?

/КРОСС/ Има нещо в Луната, което наистина вдъхва страхопочитание. Отчасти това е нейната достъпност. Често астрономите се фокусират върху теории или обекти, които са толкова далеч, че изглеждат умопомрачителни и невъобразими за обикновените хора.

Да вземем например най-близката звезда до Слънчевата система. Проксима Кентавър, според Space.com, е на немислимите 4,24 светлинни години от нас (една светлинна година е разстоянието, което изминава светлината за една година във вакуум, или 9 460 730 472 580,8 km).

Според изданието това се равнява на около 40 трилиона километра. Междувременно Луната ни е много по-близък небесен приятел. Ярка и красива гледка в нощното небе (в зависимост от времето на годината, местоположението и т.н.) и понякога досадно популярна цел за снимане, Луната е само на около 362 000 километра в най-близката си точка (перигей) до Земята според НАСА. Да, това наистина е огромно разстояние по земните стандарти, но най-близкият ни небесен съсед изглежда така, сякаш е на прага ни, когато е най-ярък и пълен.

Пълната Луна в ясна нощ може да изглежда наистина огромна, особено в най-близката си точка до Земята (събития, които ние наричаме суперлуние). Трудно е обаче да се определи колко голяма е тя. В сравнение с някои държави на Земята нашият спътник може всъщност да е по-малък, отколкото си мислите.

Юпитеровият гигант Ганимед

Както съобщава НАСА, нашата Слънчева система е пълна с луни. Двете най-близки до Слънцето планети - Меркурий и Венера - нямат такива, ние си имаме само Луната, Марс си има два спътника, а Юпитер и Сатурн наброяват огромно количество: съответно 80 и 83 луни - някои от които все още не са потвърдени и не са получили имена. Уран има 27, Нептун - 14, и дори далечният Плутон има 5. Луните, както отбелязва НАСА, са известни също като „естествени спътници", защото те са точно това: обекти, които стават близки спътници на по-големи тела и продължават да обикалят около тях.

НАСА добавя, че Ганимед на Юпитер е най-голямата луна в Слънчевата система с радиус от 2631 километра. Според Britannica радиусът на Меркурий е приблизително 2440 километра, което показва колко голям е Ганимед. Според НАСА Ганимед може да се гордее с това, че е бил открит от самия легендарен Галилео Галилей. През 2014 г., според Калифорнийския технологичен институт, проучванията на JPL/NASA предполагат, че Ганимед „може да има лед и океани, подредени на няколко слоя като сандвич".

Нашата собствена Луна си няма име (луна наричаме всеки спътник на планета, но именно затова като астрономически обект я изписваме с главна буква), нито мистериозен леден сандвич. Тя не е и умопомрачително огромна.

Всъщност може да се счита за разочароващо малка. Както съобщава Природонаучният музей в Лондон, Луната има радиус от около 1737 километра. Сравнете това с радиуса на Плутон от 1151 километра. Тъй като Плутон е толкова малък, че през 2006 г. е лишен от званието планета и е обявен за планетата джудже, той не се смята за най-впечатляващата летва за прескачане.

Луната е и голяма, и малка

Space.com посочва, че общата повърхност на Луната е 38 милиона квадратни километра. Известно е например, че Русия е най-голямата страна на планетата, с обща земна площ от около 17 милиона квадратни километра според The World Factbook на ЦРУ. Луната получава и Канада, чиято обща площ е приблизително 10 милиона квадратни километра, и Китай с неговите приблизително 9,6 милиона квадратни километра. Луната е по-голяма от най-малката планета (джудже) в Слънчевата система и земната най-голяма страна, но най-големият континент на Земята - Азия - превъзхожда Луната с общата си площ от около 44,6 милиона квадратни километра.

Навсякъде другаде в Слънчевата система има луни, много по-малки от нашата мила спътница. Може би най-известният пример е любопитният Деймос на Марс.

Според НАСА тази луна има диаметър от само около 12,1 километра и също така има странна неправилна форма на картоф. В крайна сметка въпросът дали нашата Луна е малка, или не, е много относителен. Това обаче е единственият ни спътник и го обичаме такъв, какъвто е.