Проф. Ива Христова: У нас има подем на случаите на скарлатина
Секция: Здраве
16 Декември 2022 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: У нас има подем на случаите на скарлатина

/КРОСС/ Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши, а да се пазим, за да не се заразим, да не заразим и другите. Това каза за БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести във връзка със случаи и на свински грип у нас.

"Помагат противоепидемичните мерки, а сега има и подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само на свински грип. Това е нормално за сезона, но този път започна по-рано и с повече болни. Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората обаче има респираторният синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, засегнато, за седмици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света. Мерките са родителите да отделят децата от големи групи хора, това са моите препоръки. Също не трябва да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, трябва при първи симптоми да се спре детето от контакт с другите деца. Имаме два антивирусни препарата за този вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него", поясни още проф. Христова.

"Сега е и моментът да се ваксиниране, не не късно, защото вълната ще е януари до март. Имаме още две седмици да се ваксинираме. Ваксини срещу грип да се произвеждат през цялата година е едно добро предложение. Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента. Вярно, че всяка година те не достигат, особено тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора", допълни проф. Ива Христова.

Дали има връзка между Covid-19 и грипа сега, проф. Христова поясни, че коронавируса го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и не трябва да ни плаши.

„У нас обаче също има подем на случаите на скарлатина", поясни още проф. Христова.