Мариян Боновски: Няма проблем с купуването на хеликоптери, а с въвеждането на системата за авиопомощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариян Боновски: Няма проблем с купуването на хеликоптери, а с въвеждането на системата за авиопомощ

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Мариян Боновски, каза че е било невероятна случайност, че в момента, когато са намерени труповете на планинарите, те са били над планината. „Хеликоптерът е мой. Малък е и не е пригоден за спасяване“,

След като получава обаждане от Планинската спасителна служба и зам.-кмета на Банско Мариян Боновски се отзовава и успява да транспортира пострадал турист в Пирин до града само за 10 минути.

„Отидохме с нашия хеликоптер. Взехме го и го свалихме на стадиона. Около 8-9 минути беше спасяването. 2 минути и половина беше полетът до мястото. Обратният полет беше 6 минути. На спасителите щеше да отнеме часове“, коментира той.

Боновски посочи, че след въвеждането на спешната въздушна помощ в Германия преживяемостта се е повишила с до 30%.

„Около 25 хиляди живота сме могли да спасим, ако имаше системата „Хермес“. Смъртните случаи в България от инсулт и инфаркт са около 80 хиляди за 2021 година“, допълни той.

Според него създаването на дружеството „Хелимед Сървисис“, което ще предоставя спешна медицинска помощ по въздух, е било хубава стъпка, но то не бива да става част от Авиоотряд 28.

„Няма държава с света, в която структурата, която вози президента, да започне да извършва „Хермес“. Отряд 28 не е създаден за това“, подчерта Мариян Боновски.

„България няма проблем с купуването на хеликоптери, а има проблем с въвеждането на системата. Моите уважения, но пилоти, които имат по 20-30 летателни часа на година, няма как да са пилоти. Един пилот трябва да има поне 300 или 500 часа годишно“, категоричен е той и добави, че е необходима промяна и в тел. 112.