Нинова: Очевидно всички гледаме вече към третия мандат, стига емоции
Секция: ПОЛИТИКА
04 Януари 2023 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Очевидно всички гледаме вече към третия мандат, стига емоции

/КРОСС/ За нас от "БСП за България" има шест важни неща, в които ще положим много усилия - първо да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Това заяви председателят на парламентарната група „БСП за България" Корнелия Нинова в изявлението си за началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание.

Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това - ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции, коментира Нинова. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност, призова тя.

Второ, нека това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република, поиска Корнелия Нинова. Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията, коментира тя.

Нинова се спря и на приоритетните сектори и конкретните закони, които този парламент трябва да приеме, колкото и да е дълъг животът му. Тя декларира, че за БСП най-важни са образованието, науката и културата, здравеопазването, социалната политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, бедност и с акцент върху младите хора.

Лидерът на БСП отбеляза, че втора година си говорят за понятието "енергийна бедност" и е крайно време да решат какво е то и да гарантират подкрепа на тези семейства. Да продължи подкрепата за българската икономика и да приемем усилено законите по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи още тя. Нинова коментира, че в последните седмици зад фасадата "План за възстановяване и устойчивост" започват да се прокарват лобистки закони. Изведнъж се оказа, че има множество закони, които нямат нищо общо с Плана, но са много спешни, защото обслужват частни интереси, добави тя.

Настояваме да се реши въпросът с финансирането на общините чрез оставането на част от събраните от тях данъци при тях, заяви още лидерът на БСП.

Нинова се спря и на съдебната реформа и ежедневните тежки престъпления, които вълнуват народа. Толкова години се нищи тази съдебна реформа, такава дъвка е години наред, като ластик се опъва навсякъде и по всички студия - ами, да вземем да я направим най-накрая и да се приключи и с този въпрос, призова тя.

По отношение на външната политика лидерът на БСП каза, че трябва да се положат максимални усилия България да стане част от Шенгенското пространство. Тя препотвърди и позицията на БСП за войната в Украйна. По думите й това се е оказала и една от пречките за разговори с „Продължаваме Промяната" за втория мандат. Според Нинова много внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия България да влезе в еврозоната. Бързането на всяка цена от 1 януари 2024 г. не е най-доброто решение, заяви тя.

Тази сесия може да върне разума, може да даде стабилност и перспектива за България, може да подпомогне и улесни живота на българските граждани и да гарантира националното достойнство на България на международната сцена или може да задълбочи кризите и да тласне страната в още по-голяма безпътица, каза още Нинова. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук, посочи тя и допълни, че от левицата избират първото.