Кунчев: В началото на грипната вълна сме
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Януари 2023 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кунчев: В началото на грипната вълна сме

/КРОСС/ България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на „Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичния щам, той си се развива, независимо температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно. Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента. Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси става неприятна смес", каза Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

„От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселения на маса хора. Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на COVID-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни", допълни главният държавен здравен инспектор.

По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по предпазен дори от преболедувалия. Според него ваксинационната кампания трябва да се поднови. Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът.

И допълни, че пикът на респираторния синцитиалния вирус е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца. „Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система - алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница", поясни Кунчев.