Прокуратурата иска проверка на руснаците с имоти у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2023 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата иска проверка на руснаците с имоти у нас

/КРОСС/ Вчера прокурор в Софийска градска прокуратура е разпоредил извършването на проверка за евентуално извършено престъпление от общ характер, съобщиха тази сутрин от държавното обвинение. Ще се проверява разпространената в множество различни български медии информация, че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, че юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост, както и във връзка с публикации за наличието на неформални-паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват интереси против националната сигурност на Република България.

Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Продължава и проверката за евентуално извършени престъпления против републиката при осъществяване на дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение „Шипка".