Доц. Кунчев: Една грипна епидемия няма да разклати здравната система
Секция: Здраве
14 Януари 2023 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Кунчев: Една грипна епидемия няма да разклати здравната система

/КРОСС/ Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната система. На определени места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва функцията на щабовете. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че възрастовата група с най-висока заболеваемост е от 5 до 19 години, следвана от 0 до 4 г. „Няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип. Като необходимост от болнично лечение - това са най-вече децата", уточни специалистът.

Доц. Кунчев предупреди, че сме склонни да неглижираме грипа, който обаче е сериозно заболяване. „За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% - най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем", разясни той.

Най-честото усложнение при грипа е пневмонията. „И сега я намираме, включително при децата. Тя е много характерна вирусна пневмония - на слушалка се хваща по-трудно, но на рентгенова снимка се очертава веднага", каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев апелира да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на отстояние помагат, изтъкна той.

Във връзка с лекарствата той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно. „Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване. Ще има урегулиране на този процес", уточни доц. Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.

Дефицит на лекарства се наблюдава и в Европа, не само у нас, посочи той, и това според него ще доведе до някои промени в сферата на здравеопазването.