Никола Минчев, ПП: Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са ниски
Секция: ПОЛИТИКА
17 Януари 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никола Минчев, ПП: Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са ниски

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Никола Минчев, каза че с оглед заявките, които направиха политическите сили, шансовете за правителство с третия мандат са ниски. „Формулата за водене на разговори зависи от мандатоносителя.“

„За ПП е важно в едни преговори да залегнат нашите приоритети. Ще видим до какво ще можем да достигнем при разговорите. За ПП отношението към войната в Украйна е важно, преглеждането на Изборния кодекс - също, отношението към съдебната реформа. В правна комисия видяхме, че единствено ПП и ДБ гласуваха да се приеме механизъм за контрола на главния прокурор. Това са някои от най-важните основополагащи политики за един бъдещ кабинет“, обясни той.

„Съставянето на кабинет не може да стане на базата на безпринципен компромис. С ДБ разговорите биха вървели доста конструктивно. Казвам това на базата на опита, който имаме с разговорите по втория мандат и коалицията, в която участвахме. Ние гледаме в една посока по отношение на темите, които изброих“, оподчерта Минчев.

По думите му ГЕРБ са направили заявки за тези политики, но с гласуванията си не са показали, че наистина го искат.

По думите на Никола Минчев „Nexo“ е измислен казус. „Ако той се е отразил на връчването на третия мандат, би било тъжно и трябва да попитате президента за това. Удобно тази афера съвпадна с конституционната процедура, а това е нередно от страна на прокуратурата“, отчете той.

„Ще разговаряме с мандатоносителят. Ще видим кои парламентарни групи ще се отзоват на тези покани. Ще разговаряме по теми и по политики“, каза Минчев и допълни, че ще отидат на подобна среща.