/КРОСС/ От новата 2023 г. ЕС даде разрешение за добавяне на насекоми (домашни щурци) към печива, паста и други полуфабрикати „за широката публика".
Въпреки че има информация за алергии и възможни анафилактични реакции, Комисията на ЕС е на мнение, че не е необходимо да се изброяват специфични изисквания за етикетиране относно възможни алергични реакции.
Тези, които имат алергии към ракообразни, мекотели и акари от домашен прах, е много вероятно също да страдат от алергични реакции, когато консумират продукти с добавени щурци.
Може да доведе и до нови алергични реакции към субстрата, с който се хранят насекомите.
Изискване за етикетиране има само ако продуктът съдържа прах "Acheta domesticus".
Това означава, че хората трябва сами да установят, че "Acheta domesticus" се стрива на прах и се добавя към домашните щурци и сами да проверят дали не са алергични към него.
Следните продукти "за широката публика" скоро ще бъдат в продажба с добавени щурци (Acheta domesticus):
- Многозърнест хляб
- Многозърнести рула
- Крекери и хлебни пръчици
- Зърнени блокчета
- Сухи премикси за печива
- Бисквитки
- сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж
- сосове
- преработени картофени продукти
- Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци
- Пица
- Общи тестени изделия и продукти от суроватка на прах
- Месни аналози (вегетариански алтернативи на месо)
- Супи и концентрати за супи, супи на прах
- Закуски на базата на царевично брашно
- Напитки, подобни на бира
- Шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена
- Снаксове (с изключение на чипс) и месни заготовки