Турция: Търсим възможности за сътрудничество с България в автомобилния сектор
Секция: СВЯТ
26 Януари 2023 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция: Търсим възможности за сътрудничество с България в автомобилния сектор

/КРОСС/ Политическите отношения между Турция и България са много добри за момента и това ще се отрази и на бъдещата ни дейност. Това каза турският заместник-министър на промишлеността и технологиите д-р Четин Али Дьонмез на международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Той подчерта, че откриването на нови самолетни линии и гранични пунктове е от полза на двете страни, които имат добро сътрудничество и в други сфери, включително в сферата на културата, спорта и др.

Дьонмез съобщи, че обемът на турския износ към България продължава да се увеличава и се очаква тази тенденция да се запази и през 2023 г.

Като конкретна сфера на сътрудничество заместник-министърът посочи автомобилния сектор. "Търсим възможности за сътрудничество с България за производството на (турския) автомобил ТОГГ", каза той.

Дьонмез спомена още, че 42 болници в Турция са акредитирани по най-висока международна категория, а Турция е открита за сътрудничество и в областта на балнеолечението.

Като област, в която още има какво да се направи, турският зам.-министър на промишлеността посочи митническото сътрудничество.

Той благодари на българските представители и в частност на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов за организирането на днешното събитие.

България е една от най-добрите дестинации за инвестиране, заяви днес в Истанбул Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на "Алкомет" АД. Той говори на Международния бизнес и инвестиционен форум, на който се представят възможностите за разширяване на бизнеса на турски компании в България.

Имало е сложни моменти по време на дейността ни в България, посочи той, като добави, че развива дейност в страната ни от около 30 години.

Ако искате да инвестирате в България - направо работете с държавните органи, отбеляза още Фикрет Индже. По думите му развитието на бизнеса в България има някои преимущества.

Той коментира, че работната ръка не е евтина в България.

Трябва да създаваме по-високи технологични продукти, подчерта Фикрет Индже и отбеляза, че иновациите са много важни.

Почетеният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара изрази задоволство от това, че работи в България и благодари на организаторите.