Съветниците от БСП призоваха всички политически групи в СОС да заявят категорична позиция срещу Луковмарш
Секция: ПОЛИТИКА
09 Февруари 2023 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съветниците от БСП призоваха всички политически групи в СОС да заявят категорична позиция срещу Луковмарш

/КРОСС/ Общинските съветници от групата на "БСП за България" призоваха всички политически групи в СОС да заявят категорична позиция срещу Луковмарш. Те направиха това в официална позиция, която председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков представи в началото на днешната сесия.

"За кой ли път в София се подготвя демонстрацията на омразата - Луковмарш! Този "парад", организиран от идеолозите на новия български фашизъм е наречен на генерал Христо Луков. Нека ви кажа - нито за миг не забравяйте, че през Втората световна война той е начело на пронацисткия Съюз на българските национални легиони. Този съюз е от най-видните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в сила през януари 1941 г., припомни Иван Таков в изказването си. - Антисемитизмът на Луков и на неговите последователи е петното върху една от най-достойните страници в българската история. Точно режимът, поддържан от генерал Луков и неговия Съюз, разрешава и активно участва в депортацията на 11 343 евреи от окупираните от царство България територии в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Всички те са убити в концлагера Треблинка".

Иван Таков посочи и още един важен факт. Той отбеляза, че през 2018 година Европейският парламент прие документ, в който изрази безпокойство от новите прояви на фашизма, расизма и ксенофобията. Този документът призова държавите-членки на Европейския съюз да забранят неофашистките и неонацистките формирования и тяхната дейност.

"Паметта на всички жертви ни повелява да отречем завинаги фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация, каза Иван Таков. - Как да бъдем европейци, разрешавайки тази низост?!".

Лидерът на БСП - София припомни също, че от години общинските съветници от групата на социалистите призовават за забрана на подобен вид паради, движения, действия и демонстрации на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда.

"За мое съжаление, уви - всички призиви досега остават без успех. Защо? Отговорът е ясен - липсата на съответни мерки срещу подобни прояви, коментира Иван Таков.- През последните години се нагледах на нарастваща нетолерантност, на ксенофобия, на "коагулиране" по Умберто Еко, на фашизъм у нас, из цяла Европа и по света".

Председателят на групата на "БСП за България" в СОС цитира и есето на Еко "Ур-фашизмът" или вечният фашизъм, в което изброявайки признаците на "кафявата чума", италианският писател предупреждава: "Ур-фашизмът е все още около нас, понякога съвсем неприкрит. За нас щеше да е толкова по-лесно, ако на световната сцена излезеше някой и кажеше: Искам отново да отворя "Аушвиц", искам черноризците отново да парадират по италианските площади. Животът не е толкова прост. Ур-фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление – всеки ден, във всяка част на света".

"Какво ли би казал Умберто Еко за Луковмарш, попита риторично Иван Таков. - Ние, повечето българи, никога не сме приемали и не приемаме демонстрации на подобна фашистка идеология. Голямо доказателство за това е спасяването на българските евреи - гордост за днешна България! Затова настоявам за решително отхвърляне на тези и други опити за реабилитиране на престъпната идеология на фашизма и нейните поддръжници".

От името на групата на БСП Иван Таков настоя още кметът Йорданка Фандъкова и управляващите в Столична община да заемат ясна позиция - "За" Луковмарш, или "Против" Луковмарш. "Нека да изясним този въпрос, за да не останем с впечатление, че негласно те подкрепят шепа неофашисти и лумпени, които под прикритието на приказки за демократични права, славят мракобесна идеология от отминали времена, в центъра на европейска София", завърши Иван Таков.