Четирима са арестувани за камиона с 18 починали мигранти
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Февруари 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима са арестувани за камиона с 18 починали мигранти

/КРОСС/ 18 човека загинаха от задушаване, скрити в тайници на изоставен камион край село Локорско. 34-ма души са пострадали и са настанени в няколко столични болници.

През цялата нощ са продължили огледите на мястото, където е намерен изоставеният камион с нелегалните мигранти. Те ще продължат и днес през целия ден.

Вчера малко след 14.00 часа е подаден сигнал на телефон 112 за открит камион, изоставен на черен път, пълен с мигранти. Те са бежанци от Афганистан на видима възраст между 15 и 25 години. Всички са били без документи.

Мигрантите са влезли през границата ни с Турция. Прекарали са няколко дни в района на Ямбол, а след това са били натоварени в камион - в тайници под дървен материал.

Вероятно шофьорите са разбрали, че има загинали и ранени, и са изоставили камиона. Вече е ясно, че сред загиналите има и дете, което е на около 6-7 години.

Оцелелите мигранти са имали рани по ръцете и краката си. Те са ги получили в опит да се измъкнат от камиона и да избягат. Срещат случаен минувач и го молят за помощ - да подаде сигнал към органите на реда.

Към този момент има поне четирима арестувани. Единият от тях е задържан на около 5 км от изоставения камион, друг - в смоленско село, а трети - в столичния квартал „Надежда". Четвъртият е собственик на камиона е задържан в Бургас.

Направени са разпознавания. Оцелелите афганистанци са разпознали двама от задържаните. Единият е собственикът на камиона.

По непотвърдена информация собственикът на камиона е подал сигнал, че превозното средство е откраднато малко преди да стане ясно, че е изоставено на черен път. По-късно през деня е извършен обиск на дома му, разпитан е и е задържан за 24 часа.

Камионът е с регистрация в Търговище, като се проверява дали те не са откраднати или бракувани. Късно снощи в МВР-Бургас са били привикани водещи прокурори. Всички те обаче са отказали коментар. Очаква се по-късно днес да стане ясно дали мярката на собственика на камиона и на останалите задържани ще бъде удължена.

бТВ, „Тази събота"