Страх от фалити в дървообработващата и мебелната промишленост
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2023 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страх от фалити в дървообработващата и мебелната промишленост

/КРОСС/ Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство на дървесина в България, спират работа. Причината е в непосилно високите цени на дървесината, съобщават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. По техни данни от спирането на производството ще бъдат засегнати близо 5000 работещи в сектора.

Според представители на бранша причините за проблемите им се дължат на липсата на суровина и непосилно високите цени на дървесината през последната една година. В сферата на Горското стопанство и Горската промишленост в България работят над 60 000 човека, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък. Сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и пълна липса на алтернатива.

Спекула и в цените на дървесината затвори трите най-големи производства в страната, категорични са от бранша. В Бургас предприятието спряло работа още в края на миналата година, сега е възстановена, но в намален състав. И хората са притеснени за хляба си.

„Естествено, че има такова притеснение. Все пак и ние имаме семейства. Животът наистина стана много скъп и несигурността е най-големият бич. Няма как да си спокоен, след като не си спокоен за работното си място", казва Динко Карагьозов.

„Причината за всичко това е липсата на дървесина и високата цена на дървесината. Допреди един месец не работехме, даже няма и месец, 15 дена може би откакто работим", казва Дилян Павлон.

В предприятието заплати взимат 1000 души, но още 5000 души са заети индиректно с транспорта, добива, услугите на предприятието. Сега препитанието им е под въпрос.

„Причините за това са две. Първата - това е наложената малко след COVID пандемията заповед на министър Бозуков, служебният министър на земеделието, която ограничава ползването в горите с възраст над 100 години в България. И другата причина е ограничения дърводобивен капацитет в страната", казва Петър Дишков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Резултатът бил по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината, казват от бранша.

„Част от дървесината постъпва в дървопреработвателния бранш, друга част отива за местното население за огрев, а голяма част отива за Гърция. За горене в Гърция, като интересно е, че в момента Гърция като част от ЕС е наложила забрана за износ на обла дървесина. Докато нашата дървесина отива в техните печки, вместо да отива за произвеждане на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, каквито са дървесните продукти", казва Петър Дишков.

Това довело до двойно увеличение на цената и на дървата за огрев, и на дървесните плоскости, използвани в мебелната промишленост. От Браншовата организация апелират за отговорно отношение на държавата и към горите и към тях.

„Бизнесът, браншът категорично не иска изсичане на старите гори, което се чува от популистите. Напротив, ние искаме единствено и само устойчиво управление на горите, развитие. Това трябва да е както за дърводобивните фирми, за да могат те да инвестират, да се развиват, да имат прогнозируемост.Това трябва да е и за дървопреработвателите, защото този бранш е изключително важен. Това е реално, към което Европа се стреми", каза Петър Дишков.

Нова телевизия, „Събуди се"