Проф. Димитров: Пожарът вече гори, ние тръгваме да го гасим
Секция: Коментари
20 Февруари 2023 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Димитров: Пожарът вече гори, ние тръгваме да го гасим

/КРОСС/ "Мрежата от каналджии става все по-организирана, каза проф. Димитър Димитров, експерт по национална сигурност и ректор на УНСС, в ефира на Радио "Фокус" за предаването "Добър ден, България". "Това се пръвръща в много организирана дейност, което е по-опасното", каза още той.

Той обясни, че ние, като държава, реагираме на последствията. "Пожарът вече гори, ние тръгваме да го гасим. Въпросът е това да се разглежда като един цялостен процес, който изисква системен подход", уточни той.

По думите на проф. Димитър Димитров акцентът трябва да бъде положен върху охраната на границата и недопускането на тези хора на територията на Република България.

"Ние до сега реагираме по един стандартен начин", обясни той.

Димитров разясни, че разположението на силите е стандартно и е долу-горе един спокоен подход, който обаче се вижда, че последните 1-2 години е грешен подход, защото това започва да става като криза.

"Тези случаи са върхът на айсберга, а под него има доста хора, които са минали границата и са заминали на някъде, които не са били заловени. Ние трябва да преминем към по-особени кризисни мерки за справяне с тази ситуация, а не временни. Акцентът трябва да бъде насочен към опазването на границата", каза Димитров.

"Трябва да се създаде специално звено или щаб, който да се занимава само с охраната на границата и да има по-специални правомощия, защото ситуацията става кризисна", поясни професорът.