Въпреки слънцето: Възрастните да си добавят витамин D
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Февруари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въпреки слънцето: Възрастните да си добавят витамин D

/КРОСС/ При здрави хора до 80% от витамин D може да се произвежда от самия организъм, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Но дори през лятото това може да не е достатъчно, за да се синтезират нормални количества от витамина, съобщи "Труд бг".

Защо е толкова важен той? Витамин D е прохормон, който влияе на всички органи и системи в нашето тяло. Той помага на организма да абсорбира калций и фосфор. При недостига му няма да имаме здрави кости. В детската възраст ще се развие рахит, при възрастните - остеопороза.

Витаминът влияе върху репродуктивните функции: при мъжете - върху синтеза на тестостерон, а при жените без него бременността е невъзможна, защото е отговорен за нормалното имплантиране на ембриона в матката.

Витамин D помага да се забави развитието на деменция в напреднала възраст. Има проучвания, доказващи повишен риск от рак при дългосрочния му дефицит.

Витамин D се съдържа в черния дроб на рибата треска, в мазната риба, хайвера, жълтъка, маслото, млякото, някои видове гъби. Проблемът е, че е много трудно да се компенсира напълно дефицитът му само чрез храната. Възрастен човек трябва да яде например по 150 г сьомга всеки ден, за да си осигури поне половината от необходимата дневна доза. Затова е най-добре недостигът да се компенсира с помощта на хранителни добавки и витаминни препарати.

Ендокринолози препоръчват за профилактика на дефицит доза от 600-800 IU на ден за хора между 18 и 50 години. Над 50 г. се препоръчва дозировка от 800-1000 IU на ден. Особено важен е витамин D при възрастни и хора с наднормено тегло - при тях рискът от дефицит е по-висок.