Иновациите решават проблема с цигарите след 10 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Март 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновациите решават проблема с цигарите след 10 г.

Учените: вредно е горенето, а не никотинът и с тази информация можем да спасим 8 млн. души годишно 

/КРОСС/ Проблемът с цигарите, които взимат 8 млн. жертви годишно, може да бъде решен до 10-15 години, ако се приеме нов подход към никотина въз основа на научните данни. Това стана ясно по време на международна конференция в Мадрид за борбата с тютюнопушенето и възможностите за справяне с нея. Учени от цял свят представиха нови доказателства за ефекта от заместването на цигарите с алтернативните никотинови продукти без горене и ролята им в борбата с тютюнопушенето. Регулаторите да вземат предвид ползите за обществото от никотиновите изделия с намалена вреда в сравнение с продължаващото пушене, призоваха експертите.

В краткосрочен и средносрочен план вейпингът поражда само малка част от рисковете от пушенето и излагането на вредни вещества е значително намалено, посочва в най-новия си преглед на доказателствата Министерството на здравеопазването на Великобритания. Електронните цигари с никотин спомагат за спирането на пушенето, посочват и в анализа си от Кокран - златният стандарт за медицински доказателства. Това се потвърждава и от значителния спад в тютюнопушенето в Обединеното кралство през последните години.

„Трябва да преосмислим никотина и да направим употребата приемливо безопасна, вместо да се опитваме да я премахнем и да водим война като с наркотик. Важно е да се съобщава, че алтернативните продукти са по-малко вредни от цигарите", категоричен е и шведският учен проф. Карл Фагерстрьом. „Подходът с намаляване на вредата е доказал успеха си и началото беше поставено преди 50 години с шведският снус", казва още авторът на прочутия Тест на Фагерстрьом, с който се установява степента на зависимост от цигарите.

Призив: Нека кажем истината за никотина

Хората пушат заради никотина, но умират от цигарения дим и веществата, които се отделят при горенето на тютюна, припомниха данните от редица изследвания учените.

„Пропускаме смисъла, че хората по целия свят умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето, а не с никотина. В предишните десетилетия имахме основно цигари като единствен продукт, съдържащ никотин и затова имаше такова объркване. Но през последните 40 години знаем разликата между цигарения дим и никотина и просто трябва да кажем истината на обществеността", казва гръцкият кардиолог д-р Константинос Фарсалинос.

Според бившия директор на Агенцията по обществено здраве на Англия Клайв Бейтс, причината светът да бъде на „различни скорости" в борбата с пушенето са именно регулациите на иновациите с намалена вреда. Бейтс даде пример с въвеждането на нагреваемите продукти по едно и също време в Япония и Италия и различните резултати към този момент. Страната на Изгряващото слънце отбеляза огромен успех в борбата с пушенето, докато на Ботуша не могат да се похвалят със забележителни резултати.

„Да имат ефекта от Япония в ЕС е невъзможно поради много по-рестриктивната рамка на пазара. Тютюнопушенето в много отношения е най-голямото предизвикателство за общественото здраве, за което може да се направи нещо. Вече има нова технология, на пазара има иновации. Нека застанем зад тях и проблемът с тютюнопушенето ще приключи след 10 до 15 години", призова експертът по обществено здраве и съветник в правителството по времето на премиера Тони Блеър.

Кой първи ще победи пушенето?


Половин век след навлизането на снуса в Швеция, само 5% от шведите пушат. Използват тютюн колкото средното за ЕС, но болестите, свързани с тютюна са далеч под всяка друга страна-членка. Същата е ситуацията в Норвегия, където се употребява снус, но пушат едва 2% от хората до 35 г.

Редица държави вече бележат успехи, използвайки намалената вреда от другите никотинови алтернативи без горене - електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн като част от плановете си за ограничаване на пушенето.

В Япония вече дори отчитат намаляване на хоспитализациите след масовото навлизане на устройствата с нагряване на тютюн преди 7 години. Страната регистрира драстичен 30% спад в продажбите на цигари, а няколко години по-късно проучване показа, че приемът в болниците от болести, свързани с пушенето, намалява.

Прогресивна в елиминирането на пушенето е и Нова Зеландия, която въведе забрана родените след 2008 г. да купуват тютюневи изделия с цел все повече хора да бъдат убедени да спрат да пушат. Стратегията за намаляване на вредата чрез насърчаване на пълнолетните пушачи да преминат на електронни цигари и там доведе до забележим спад в тютюнопушенето в изпълнение на плана да станат първият Остров без дим.