КЗП е открила 583 нарушения в търговските вериги от близо 700 проверки
Секция: ИКОНОМИКА
16 Март 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КЗП е открила 583 нарушения в търговските вериги от близо 700 проверки

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Ангел Джалев, каза че отношенията между търговците и потребителите трябва да са равнопоставени. „Проверките ни показват една обезпокоителна тенденция, извършили сме близо 700 проверки ни сме установили 583 нарушения. Още по-обезпокоителното е, че всички тези нарушения 234 броя от тях към настоящия момент са дефинирани като нелоялна търговска практика, което е обезпокоителна тенденция.“

Нелоялната практика е всяко едно действие на търговците, с които въвеждат в заблуда потребителите и те взимат неинформирано търговско решения за качествата, свойствата и цената на стоката, обясни Джалев. „Ако те знаеха истинското им качество и стойност, най-вероятно не биха взели това решение да купят тази стока. Най-честата нелоялна търговска практика е разликата на обявената цена и тази, която се таксува на касата. Това мисля, че се е случвало на всеки един гражданин. Когато той взима една стока, взима решение да я закупи, а на касата установява, че това не е същата цена“.

Би следвало да работи принципът на предлагането и търсенето, но от веригата от производител до краен потребител се случва едно необичайно завишаване на цените, заяви Джалев. „Точно поради тази причина, работейки с колегите от другите институции се опитваме да установим да има една прозрачност при сформиране на цените на стоките – трябва да има яснота“.