Сметката в ресторанта - ще бъде ли върнат 20% ДДС за заведенията
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2023 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сметката в ресторанта - ще бъде ли върнат 20% ДДС за заведенията

/КРОСС/ Министерството на финансите предложи промени в законите, с които да се въведе данък "свръхпечалба" и да се премахнат част от антикризисните мерки. Предлага се връщане на 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. ДДС беше намален на 9% по време на пандемията от COVID-19. Правителството предлага намаленият ДДС да остане в сила само за хляба, брашното, детските храни и книгите. В публичното пространство се появи информация от правителствен документ, в който се казва, че държавата ще фалира. Служебният министър на финансите Росица Велкова обясни, че той представлява доклад за вземане на протоколно решение от Министерския съвет с два сценария.

Според нея лошият сценарий е, че ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство, дефицитите за четири години напред ще се движат между 6 и 7%. От Министерството на финансите съобщиха, че пакетът за промени във фискалните закони е във връзка с прието протоколно решение на Министерския съвет за съставяне на проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3%. Премиерът Гълъб Донев опроверга доклада на Министерството на финансите, а пакетът от данъчни и бюджетни промени ще бъде предложен на новия парламент, който трябва да бъде избран през април. Предложенията включват и актуализация на бюджета за 2023 г. Как реагира ресторантьорският бранш на появилата се информация? Потърсихме за коментар Павлин Петров, съпредседател на Българската ссоциация на заведенията:

"Докладът, който излезе от служебния кабинет, защото това е доклад за препоръка за изготвяне на нов бюджет, съответно разтърси нашия сектор. Колегите виждат, че отново няма предвидимост и сигурност, което влошава икономическата ситуация в бранша, тъй като при един такъв доклад инвестициите започват да спадат. Ние все още сме парламентарна република и нещата се решават в парламента, а виждаме, че служебен министър на финансите се опитва да променя данъци, което не му е работа, а това само отблъсква и стресира предприемачите. Не е редно."

Какво ще се случи, ако в даден момент напред във времето ДДС трябва отново да бъде върнат на въпросните 20%? Това попитахме още Павлин Петров:

"Отпуснаха го заради пандемията, но ние сме единственият сектор, който още през 2020 година вдигна минималния осигурителен праг. Това е първото и второто е, че ние сме внесли повече данък печалба, защото оборотите са се повишили. Ние трябва да работим в посока оставане на постоянна мярка 9% ДДС така, както е в Испания, Италия, Гърция и в ред други европейски страни. Там е изчислено, че този бизнес трябва да ползва ниска данъчна ставка, защото ние купуваме един продукт, но не го продаваме автоматично да вложим надценката, а този продукт преминава през обработка от няколко души."

Наталия Бърборска е собственик на къща за гости и ресторант в Спанчевци, община Вършец. Как се справят тя и нейните служители след края на пандемията?

"Всичко още е прекалено зле. Няма как да се възстановим, при положение, че все още нямаме пълни работни 12 месеца. Абсолютно всичко се вдигна в космоса като цени, а ние не можем да си позволим да вдигнем нашите продукти толкова много, защото, ако месото се е вдигнало с 50%, аз една пържола не мога да я направя от 10 - 15 лева, защото никой няма да седне в заведението. Ние в момента работим на критичния минимум ... Назначихме нови хора, старите, които успях, ги запазих, други избягаха, защото секторът е несигурен и тепърва обучаваме нов персонал. Според мен процентът трябва да спадне на 0%, докато си стъпим на краката, защото видях в интернет колеги, които продължават да затварят и разпродават кухненско оборудване. Положението е много зле и държавата трябва да помогне на туризма"- подчерта Наталия Бърборска.

Попитахме още Павлин Петров ще има ли реакция на представителите на бранша, ако новите управляващи настояват за връщането на ДДС отново на 20% след сформирането на редовен кабинет?

"Няма как да няма, защото ние сме страна, член на Европейския съюз и още през 2007 година започва дебатът за ресторантьорския сектор, за насърчаване на младите да работят в него, за откриване на повече работни места и за свалянето на ДДС още по времето на Саркози. Тук изниква и проблемът защо тогава нашата държава не е била по-активна, но това е минало и нека не се връщаме назад. Има направени стъпки, ние следваме европейския път и трябва да се придържаме към това"- уточни Павлин Петров.

Освен предложението за връщане на 20% ДСС за заведенията, нова данъчна тежест за свръхпечалбите на фирмите също предвиждат промени на данъчните закони, пуснати за обществено обсъждане, които ще съпроводят Закона за държавния бюджет за 2023 г. Според тях от 1 юли трябва да се въведе заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Мярката е временна, еднократна, целта ѝ е запазване на макроикономическата и фискална стабилност на страната и овладяване на инфлацията. В проекта е описано и как точно се определя свръхпечалба, а именно - като се вземе средната реализирана печалба от фирмите за периода 2019- 2021 г. и се увеличи с 20%.

Печалбата над този праг ще се счита за свръхпечалба и ще бъде обложена с данък от 33%. Новият налог ще бъде валиден за всички фирми, както и тези, които се облагат с алтернативен на корпоративния данък и едноличните търговци. От обхвата на мярката се изключват компаниите, които вече внасят временна солидарна вноска - фирмите, преработващи петрол. Финансовото министерство отчита, че за периода 2020- 2022 г. са предоставени 11,2 млрд. лева на бизнеса под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки. Новият данък "свръхпечалба", обаче ще има негативен ефект, категорични са икономисти. Какво ще се случи предстои да разберем, а всичко оттук нататък ще бъде в ръцете на новите управляващи, които и да са те.