Сметката за Великден: Колко струват основните продукти от списъка за празника
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2023 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сметката за Великден: Колко струват основните продукти от списъка за празника

/КРОСС/ Пазарът за великденската трапеза – по-скъп тази година. От миналия до този април потребителската кошница с основни хранителни продукти за празника е поскъпнала с над 13 %, показва справка на системата за агропазарна информация.

Точно преди месец NOVA показа колко струват 16 от основните за великденската трапеза продукти. Броени дни преди Великден от телевизията решиха да проверят – има ли промяна в цените на храните и напитките от списъка. Само за година пазарът за празника е поскъпнал с над 13 %, показва сравнение на цените в системата за агропазарна информация САПИ. Миналия април потребителската кошница е струвала близо 140 лв., а този – малко над 158 лв. – с близо 19 лв. отгоре. От списъка с продукти на едро най-много са поскъпнали: яйцата за боядисване, захарта и брашното за козунака, както и ориза и лука – за дроб сармата. Скок има и в цената на агнешкото.

Има ли спекула на пазара в последните дни преди Великден?

Оранжерийното производство през зимата го нямаше. Първо се намеси държавата със своите контролни функции, в резултат на което страхът в търговците доведе до намаляване на техните амбиции за спекулативни цени, коментира Цветан Цеков, Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

От всички продукти закупени преди месец, точно половината са със същите цени от преди месец. По-евтино са закупени краставиците, доматите и олиото, но по-скъпо излизат агнешкото, козунакът, зрелия лук за дроб сърмата и ракията.

Според икономистът доц. Огнян Боюклиев от БАН – ясен знак за спекула при търговците заради повишеното търсене в последните дни преди празника.

В Европа е по-характерно, когато идват празниците да намаляват цените, защото ще спечелят от оборотите. При нас за съжаление е обратното, коментира доц. Боюклиев.

Хранителната кошница за Великден се очаква да е по-скъпа, но аз не вярвам да е по-скъпа или поне много по-скъпа от средния темп на инфлацията, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“.