Георги Господинов:Номинацията за „Букър" е по-специална за мен
Секция: КУЛТУРА
23 Април 2023 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Господинов:Номинацията за „Букър" е по-специална за мен

/КРОСС/ Номинацията за „Букър" е по-специална за мен и много различна. Не съм си го представял. Българският език за първи път е представен на тази награда. Това каза писателят Георги Господинов в интервю за „Тази неделя" по бТВ.

По думите му книгите трябва да излизат, когато са написани и във всяко време, особено в най-лошото. „Това мое метафорично говорене за вируси и за пандемия, не съм предполагал, че ще се материализира, макар и в друга пандемия. Това беше първото и най-страшното. Другото беше избухването на войната. Ние пишем, за да не се случат нещата. Те, за съжаление, до някъде се случиха и то по-рано, отколкото ги очаквахме, включително с последната глава на романа, която описва началото на една война", допълни писателят", споделя още Георги Господинов.

Георги Господинов печели читателите още с дебютния си "Естествен роман", преведен на 23 езика. За него критиката казва, че е "първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те". 13 години по-късно публикува "Физика на тъгата", който се превръща в най-награждавания и купуван български роман, отличен и с наградата за централноевропейска литература „Ангелус". Разказът му  "Сляпата Вайша" го събира с аниматора Теодор Ушев, а филмът по разказа е номиниран за „Оскар".

В разгара на пандемията излиза романът му "Времеубежище". Въпреки опасенията, че е издадена в безвремието на локдауна, книгата се превръща в литературен феномен и читатели от цял свят заживяват със сцени от българското минало. Романът е отличен с една от най-големите европейски награди за литература - Премио Стрега Еуропео.

Във вторник "Времеубежище" стана един от шестте романа, които ще се състезават за книжния „Оскар" - литературната награда "Букър". Към отличието за английска литература от 2005 г. се връчва и „Букър" за международен роман. Призът са печелили едни от най-големите в съвременната световна литература - класикът на съвременната американска литература Филип Рот и носителката на Нобеловата награда за литература Олга Токарчук.