Предстоящи събития в страната на 9 май 2023 г.
Секция: Предстоящи събития
09 Май 2023 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 9 май 2023 г.

/КРОСС/ ***

София.
От 9.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

***
София.
От 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

***
София.
От 10:30 часа, в Дома на Европа, ще се проведе граждански диалог с комисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Темата на дискусията е "Образование и иновации - взаимодействия и предизвикателства".

***
София.
От 18.00 часа в Национална галерия "Квадрат 500" ще бъде открита Нина Русева. АТЛАНТИДА (9 май - 20 август 2023).

***
Бургас.
От 10.30 часа на площад "Толерантност" ще бъде открита приемна "Европейски мрежи в Бургас", съвместно с "Европа Директно"- Бургас.

***
Бургас.
От 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе флашмоб "Евро Одисея", организиран от ученици от ГПЧЕ "Васил Левски".

***
Бургас.
В 12.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще звучат европейски произведения от репертоара на Бургаския духов оркестър.

***
Бургас.
В 14.00 часа в Културен център "Морско казино" децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие ще изложат претворена "Европа на белия лист".

***
Бургас.
от 16.00 часа в галерия "Ателие" на "Магазия" № 1, Пристанищен комплекс Бургас доц. д-р Захари Ганчев ще изнесе лекция в НХА-Филиал Бургас на тема: "Индустриалният дизайн днес".

***
Варна.
От 10:00 часа в офиса на "Възраждане" партията ще проведе пресконференция. Темата на пресконференцията е "Състоянието на Аспарухов мост и належащите ремонти".

***
Видин.
От 10:30 до 12:00 часа, в заседателната си зала в град Видин, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе среща-дискусия на тема "Законодателна и финансова рамка на Интегрираните териториални инвестиции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 г."

***
Казанлък.
В 17,30 часа от площад "Севтополис" и ще премине по улица "Ген. Скобелев". Мероприятието ще завърши в парк "Розариум" пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово и поднасяне на венци и цветя.

***
Стара Загора.
От 9 до 13 май в Регионален исторически музей ще се проведе Международна научна конференция "Античният мрамор, използван в древна Тракия и нейните околности". Организатори НАИМ - БАН София, Археологически институт - Виена, със съдействието на Община Стара Загора.

***
Стара Загора.
От 13:00 часа в БТА Стара Загора ще се проведе пресконференция на "Възраждане" по повод проведено изслушване на Министъра на енергетиката за процеса на предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с Европейската комисия (ЕК) в частта енергетика и запазване на въглищните мощности.

***
Стара Загора.
В 18.00 часа ще бъдат поднесени цветя и пред паметника на Съветския войн, а в 18.30 часа ще тръгне шествие на "Безсмъртния полк" по маршрута от паметника на Съветския войн до радио Стара Загора и от радио Стара Загора по централната алея до Братската могила в парк "Пети октомври".

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески" ще бъде открит технологичният фестивал ZARA TECH SPRING.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Културен център "Стара Загора" ще гостува Драматичен театър - Ловеч с постановката "Седемте стола" по романа на Иля Илф и Евгений Петров.