Наталия Киселова: Предложението за оставка на Гешев има и политически, и юридически аспекти
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наталия Киселова: Предложението за оставка на Гешев има и политически, и юридически аспекти

/КРОСС/ Има политически, и юридически аспект в предложението на Мария Габриел за смяна на главния прокурор Иван Гешев. Политическият – да бъдат поканени онези парламентарни групи, които биха желали смяната на главния прокурор, и да участват в такова правителство. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, в ефира на Нова телевизия.

„От конституционна гледна точка – в момента има субекти, които могат да поискат отстраняването на Гешев, един от тях е министърът на правосъдието. когато говорим за такава процедура обаче, тя е в компетентността на Висшия съдебен съвет като орган, който може да предложи на държавния глава освобождаване на главния прокурор”, допълни тя.

„Този състав на ВСС го номинира и повтори избора, след като беше върнат от президента. Може би е редно първо да се повдигне въпросът за обновяване на състава на ВСС. На този парламент се надяваме да направи това. Процедурата трае между два и три месеца”, каза още тя.

„Господин Борисов в едно от своите изявления каза „Нито аз, нито Гешев сме вечни”. Инцидентът с главния прокурор повдигна въпроси – разноговоренето между различни хора в прокуратурата и следствието. Когато толкова дълго се мълчи дали си бил със семейството си или не и как се е развила работата след инцидента – задават се повече въпроси, отколкото се получават отговори. Мълчанието на главния прокурор беше в негов ущърб”, заяви още доц. Киселова.

Според нея не трябва да се гледа на смяната на един човек като панацея за реформи в съдебната власт – те трябва да минат през законодателство.

 „Не беше споменато нищо нито за „Магнитски”, нито за Украйна или Северна Македония. Това са все болезнени въпроси, по които българското общество е съществено разделено. Необходимо е определени въпроси да бъдат изгладени, преди да се говори за подкрепа за правителство”, допълни тя.

„Планът с 10-те приоритета на Мария Габриел е като за четири години”, смята още тя.