Анализатор: Случват се странни неща, които политиците обясняват като прагматизъм
Секция: Анализи
11 Юни 2023 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализатор: Случват се странни неща, които политиците обясняват като прагматизъм

/КРОСС/ Какви са политическите хоризонти пред страната ни, след като бе съставено редовно правителство?

Анализ в студиото на БНТ „Денят започва с Георги Любенов" направиха историкът Кристиян Шкварек и проф. Росен Стоянов от НБУ.

Историческите паралели между избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 година и сегашното му участие в комисията, която ще пише конституция, са очевидни. В момента има ясни политически и исторически паралели с онези години и следователно някаква предпоставка има сред някои хора да решат, че може би историята ще се повтори по някакъв начин, коментира Кристиян Шкварек. Разликата в събитията обаче е фундаментална - докато през 2013 година тази демократична общност, която сваляше Пеевски, беше от другата страна на барикадата и тя активно спомогна за това да се върне ГЕРБ на власт и да управляват заедно вече в кабинета „Борисов 2" с Реформаторския блок, то в момента те са тези, които са от страната на ГЕРБ и ДПС. В момента Христо Иванов, символа на битката с Пеевски, се вижда с него всеки ден - заедно пишат конституция, заедно ще сменят ролята на главния прокурор. Цялата битка и целия наратив десетгодишен срещу Пеевски и ДПС от страна на демократичната общност претърпя завой на 180 градуса за един ден. В момента те са с него и затова няма да видите нито един човек на жълтите павета, което междувпрочем е много индикативно за каква общност става въпрос. Ако дори десет човека от ядрото на демократичната общност не може да видиш в момента на жълтите павета, значи става въпрос за една доста ясно и директно контролирана по някакъв начин, според мен интелектуално и медийно информационно, а не икономически, общност от хора, смята Кристиян Шкварек.

Случват се странни неща, които политиците обясняват като прагматизъм - с това разполагаме, това е единствено възможното и това правим. А ние отстрани седим, коментираме винаги критично, защото това е характерно за българина и какво правим всъщност. Ние не сме проактивни, ние трябва да бъдем доведени до някаква абсолютна крайност поради факта, че ни е много висок прага на търпимост като народ. Не сме гърци, не сме французи да излезем и за най-малкото навън, да протестираме и да викаме. И другото е, че нас трябва някой да ни организира, нас трябва някой да ни освободи, отново трябва да чакаме как беше - месията, някакъв идол едва ли не. Това коментира от своя страна проф. Росен Стоянов от НБУ.