На 19 юни от 19 ч., Людмил Ангелов и Румен Цветков на камерна сцена в зала „България“
Секция: КУЛТУРА
19 Юни 2023 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 19 юни от 19 ч., Людмил Ангелов и Румен Цветков  на камерна сцена в зала „България“

/КРОСС/ Седмицата на „Софийски музикални седмици" започва с рецитал на популярния на пет континента и любим на българската публика пианист Людмил Ангелов, който заедно със световно признатият майстор на виолата и кралски виолист на Испанската Кралска Опера във Валенсия Румен Цветков, ще изпълнят камерна зала „България" със съвършен звук и образи от Ф. Шуберт - Соната "Арпежионе" за виола и пиано, Дж. Енеску - "Концертна Пиеса", Ал. Глазунов - "Елегия" за виола и пиано, "Медитация" за цигулка и пиано, П.И. Чайковски - "Ноктюрно" (версия виола В. Борисовски); "Мелодия"; "Пеццо Капричиозо" (версия виола Р. Цветков).

Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн" във Виена, Концертгебау" в Амстердам, „Плейел" и „Гаво" в Париж, „Линкълн Център" в Ню Йорк, „Ла скала" в Милано и къде ли не по света.

Известен и признат в света на музиката е като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Канен е за жури на международни конкурси, между които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година. От сезон 2011/2012 той преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас.

Румен Цветков е професор по виола и камерна музика в консерваториите в Мадрид (MusicalArts) Испания, "Fontys Conservatory"- Нидерландия и Нов Български Университет. От сезон 2012-2013, Румен Цветков е соло виолист на Симфоничния оркестър на Испанската Кралска Опера във Валенсия по лична покана на Маестро Зубин Мета.

Румен Цветков провежда майсторски класове в САЩ, Европа и Азия . По покана на известния клавирен институт Ван Клайбърн (САЩ), е гост-артист на програмата за камерна музика, a oт 2005 година насам е член на Американската Виолова Асоциация.

Маестрото концертира с виоли направени от Симон Шодлер през 1785 -„Тhe Time" (Времето), Джузепе Джакетти ди Рома и виола от „Руският Страдивари"-Тимофей Подгорни наречена „Поетът".

Според световната музикална критика, за Румен Цветков е написано: "Неговият звук притежава безкрайни цветове"- Лос Анжелис Таймс; "Приказно музициране и неповторимо присъствие" - Манхаймер Морген.