Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров: Второто класиране излиза на 18 юли, вече не изискваме медицинско при записване
Секция: Интервюта
14 Юли 2023 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров: Второто класиране излиза на 18 юли, вече не изискваме медицинско при записване В платена форма на обучение кандидатите не чакат класирания, с изключение на право, журналистика и съвместните програми, към които има по-голям интерес

 

/КРОСС/ Проф. Димитров, остава само един ден за записване след първо класиране, как оценявате кампанията?

- Имаме над 6200 кандидат-студенти. Класирахме около 4500, съобразно нашия капацитет. До момента има 1624 записани студенти, от които 917 присъствено и 707 онлайн. 1041от класираните на по-ниско желание са потвърдили участие във второ класиране, както и 1561 от резервите.

Очаквате ли някакви промени при второто класиране?

- При второто класиране местата, по които се разпределя държавна поръчка, са по-малко. Ние ще огледаме нашия капацитет за платено обучение, тъй като това е една допълнителна възможност за кандидат-студентите. Искам да подчертая, че тези, които изберат платена форма на обучение, могат да се запишат веднага, с изключение на „Право", „Медии и журналистика" и съвместните програми, към които има по-голям интерес и ще има допълнително класиране даже и за платеното обучение.

Има ли разлика между платено обучение и обучение по държавна поръчка?

- На практика няма особена разлика между „държавна поръчка" и платено обучение. Студентите учат заедно. Качеството е едно и също. Разликата в таксите, които се заплащат, е няколкостотин лева, в зависимост от специалността и формата на обучение. Така че тези, които искат да бъдат сигурни, че ще продължат обучението си в УНСС, могат да се възползват от тази възможност. Вече имаме близо 436 записани студенти за платено обучение.

Как оценявате организацията по време на записването?

- Много ни помогна това, че вече голяма част от кандидатстването и след това записването или потвърждаването за следващо класиране е вече онлайн. Около 70 % от кандидат-студентите вече използват тази възможност. Това ни спести опашките от хиляди чакащи пред банкови офиси и гишетата на администрацията. И още едно важно облекчение. Вчера на Ректорски съвет взехме решение да отпаднат медицинските свидетелства, за да улесним процеса на записване.

Кога ще обявите второто класиране?

-Ще излезе на 18 юли (вторник), но има вероятност да сме готови още в понеделник следобед. Почти веднага нашият софтуерен робот ще започне да изпраща съобщения на класираните кандидати и на тези, които имат шанс да продължат по-нататък. Новите моменти са, че вече публикуваме минималните балове за желаните специалности и броя на хората, които са чакащи в листата, така че кандидат-студентите да се ориентират по-добре. Имаме много запитвания от кандидат-студенти дали имат шансове за по-нататъшно класиране. В момента на практика никой не може да отговори на тези въпроси, защото това зависи от поведението и избора на останалите кандидат-студенти. Те може да са приети в други университети, може да изчакват второ или трето класиране, може да имат някакви други планове и няма как да бъде прогнозирано, независимо от резултатите от миналата година.

Държа да припомня, че записването може да става онлайн или на място в отдел „Студенти - бакалавър".

Удължихме онлайн записването с половин ден, така че кандидатите могат да се възползват от тази възможност до 12:00 часа на 16 юли 2023.

На място в УНСС записването ще продължи и в събота 15 юли в рамките на работното време на отдел „Студенти-бакалаври" - 16:45 часа.

Всички, които срещат затруднения при записването, могат да потърсят помощ чрез нашия Център за кандидатстудентски въпроси - тел. 02 905 29 99 или на e-mail: webpriem@unwe.bg

Още информация тук:
https://priem.unwe.bg/bg/pages/23444/записване-на-новоприети-студенти.html