Тодор Тагарев: Пропагандата на Кремъл у нас се подкрепя от значими обществени групи
Секция: Коментари
17 Юли 2023 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Тагарев: Пропагандата на Кремъл у нас се подкрепя от значими обществени групи

/КРОСС/ Президентът има основно представителни функции във външните отношения, а по отношение на отбраната и на армията има и допълнителни функции, но не и по формиране на националната ни политика. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

През служебните правителства през последните години президентът има много по-голямо влияние върху изпълнителната власт, отколкото в нормална обстановка с редовно правителство, отбеляза той.

Пропагандата на Кремъл у нас се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен и от президентската институция, заяви Тагарев.

По време на Срещата на върха е взето решение да има армия на НАТО на територията на страната ни. „В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е доста сериозно усилие, което трябва да направим в изпълнение на плановете", посочи Тагарев.

Бойните групи, съществуващи на ниво батальон, ще се превърнат в бригадни бойни групи, когато има индикатори за непосредствена заплаха, обясни военният министър. „Това е много сериозно усилие. Ние не разполагаме с инфраструктура, където да поканим 5000 военнослужещи. Говорим за многонационална бойна група, която да е готова в мирно време да се усили до бригада. Не е задължително тези 5000 да бъдат на наша територия през цялото време", обясни министърът на отбраната.

Министърът коментира проекта за общо закупуване на боеприпаси. „България се включва в този формат, защото той ще е минимум 8 години. Към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим", уточни министърът.

Европейската комисия залага 500 милиона евро за разширяване на капацитета на производство на такива боеприпаси. „Това вече пък е от наш много пряк икономически интерес за развитие на индустриалната база. Комисарят Бретон направи една обиколка сред предприятията и дойде първо в България. България е може би най-големият производител на боеприпаси в Европа, интересът към българския капацитет е много сериозен и ние имаме много добри шансове да привлечем част от тези средства за инвестиции", отбеляза Тодор Тагарев.

БТР-ите, които България изпраща на Украйна, не са използвани от десетилетия. Те се съхраняват на склад и към момента не е ясно какво е състоянието им и дали те са годни за употреба, призна министърът.