В Москва бе открит МЕФ по ядрена медицина на страните от БРИКС
Секция: Русия
20 Юли 2023 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Москва бе открит МЕФ по ядрена медицина на страните от БРИКС

/КРОСС/ В Москва бе официално открит Международният експертен форум по ядрена медицина на страните от БРИКС. Събитието събра над 200 представители от Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР. Организатори на форума са руското Министерство на здравеопазването и корпорация „Росатом".

Основната цел на форума е обмяна на опит в областта на ядрената медицина, включително за използване на усъвършенствани научни разработки в сферата на радионуклидната диагностика и терапия на социално значими заболявания.

„Днес ядрената медицина е най-важното направление за развитие на високотехнологичен подход към диагностиката и лечението на заболявания. Русия е един от най-големите доставчици на радионуклиди. Имаме регистрирани близо 60 радиофармацефтични лекарствени препарата", отбеляза министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко.

„В „Росатом" разглеждаме развитието на ядрените технологии в медицината като стратегическо направление. Отворени сме към осъществяване на проекти за развитие на ядрени медицински технологии с приятелски страни и мислим, че само с общи усилия ще достигнем целта си за широко използване на ядрената медицина за диагностика и лечение", заяви генералният директор на Rusatom Healthcare Игор Обрубов.

„Днес ядрената медицина е водеща в световен мащаб за развитие на иновационните технологии, които могат съществено да влияят на увеличаването на продължителността на живота. Именно затова е крайно важно да се развиват тези технологии чрез международно сътрудничество, предвид челния опит на страните от БРИКС", заяви президентът на Бразилското общество за ядрена медицина Рафаел Лопес.