На 31 юли са Богородични заговезни - постът започва на 1 август
Секция: Православие
23 Юли 2023 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 31 юли са Богородични заговезни - постът започва на 1 август

/КРОСС/На 31 юли са Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост на 1 август. Той е един от четирите периода на молитва и телесно и душевно въздържание през годината.

Чрез двете седмици на пост - от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници - Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица.

Този пост датира от дълбока древност и е учреден в чест на Майката на Бог Слово, която преди своето представяне пред Господа, постила за нас, пише Св. Симеон Солунски.И допълва, че „тя бидейки свята и непорочна- не е имала нужда от този пост.Затова и ние днес сме длъжни да постим и да я възпяваме, като подражаваме на живота й".По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великденския пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските/Коледните/ пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти.

Във вторник и четвъртък- варени без олио гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло.

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба.