Над 600 пожарникари гасят огромен пожар в Португалия
Секция: СВЯТ
26 Юли 2023 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 600 пожарникари гасят огромен пожар в Португалия

/КРОСС/ Повече от 600 пожарникари с помощта на 189 автомобила, противопожарни самолети, както и с помощта на местното население работят за гасенето на голям пожар в Португалия.

Големият пожар обхвана природен парк близо до курорта Кашкайш, западно от португалската столица Лисабон.

Както съобщава Ройтерс, пожарът е избухнал вчера в 17:00 часа местно време, в планински район, който е част от природния парк Синтра-Кашкайш, който обхваща площ от около 145 квадратни километра.

В едно от засегнатите от пожара села жителите на селото се опитали да попречат на пламъците да достигнат къщите, като гасили огъня с вода от кофа и с помощта на градински маркучи.

Според властите няма повредени къщи и няма данни за пострадали.

Данните на ЕС показват, че Португалия, която досега до голяма степен не е била засегната от горещата вълна, причинила големи материални щети в Южна Европа, обикновено е една от най-тежко засегнатите от пожарите страни в блока.

Екстремните климатични условия през юли предизвикаха рекордно високи температури в Китай, Съединените щати и много южноевропейски страни, както и горски пожари, недостиг на вода и увеличаване на болничните интервенции, свързани с топлинен удар.