Блокираният на 1000 метра под земята американски учен: Ще се нуждая от сериозна помощ, за да изляза
Секция: Наука
08 Септември 2023 21:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Блокираният на 1000 метра под земята американски учен: Ще се нуждая от сериозна помощ, за да изляза

/КРОСС/ Следим спасителната операция за американския спелеолог, който е блокиран в пещера в Турция. 17 българи са на място в планината Тавър, за да участват в сложната операция по изваждането на Марк Дики, чието състояние е сериозно. Вчера ви разказахме историята - 40-годишният американец е участвал в международна експедиция, когато получава кръвоизлив.

В момента при него има лекар. Изпратени са му банки с кръв и му е направено кръвопреливане. Общо около 150 души са на място, за да участват в мащабната спасителна операция при пещерата Морджа, която е третата най-дълбока в Турция.

Марк Дики говори от 1000 метра под земята. "Искам да благодаря на всички, които са тук долу с мен и да благодаря на цялата общност от пещерняци, която откликна. Светът на пещерняците е наистина много сплотена група и е удивително колко много хора се отзоваха. Все още чакаме да получим средства за комуникация, защото в момента вестите пътуват по ден-два до повърхността и обратно. Бързата реакция на турското правителство за изпращане на необходимите медицински доставки спаси живота ми. Бях на ръба. Както виждате - държа се, буден съм и говоря. Но ще се нуждая от сериозна помощ, за да изляза. Това се случва често в света на пещерняците - да покажем как светът може отлично да работи заедно. Надявам се да видя много хора от много страни, които ще се съберат тук. Да усетиш тази помощ и грижа е наистина уникално!", заяви Марк Дики.