Първият глобус в България е изработен от Неофит Рилски
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Септември 2023 19:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият глобус в България е изработен от Неофит Рилски

/КРОСС/ Първият в България глобус е изработен от отец Неофит Рилски и се пази в Църковно-историческия музей към Рилския манастир.

Той е направен в далечната 1836 година в Габрово. Глобусът той е използвал по време на учителството си в Габрово и Копривщица.

Дължината на меридиана е 73,6 cm, на Екватора - 71,2 cm, а на земната ос - 23,4 cm. При тези размери мащабът му е приблизително 1:54 500 000. Изработен е ръчно, като върху сфероиден дървен скелет е опънат картон, облепен със синя дебела хартия.

Щрихите покрай очертанията на бреговете, градусната мрежа, реките и географските имена и понятия са изчертани с черно мастило. Единствено разграничителните ивици между континентите са с цветно мастило. Около Австралия и Океания е използван кафяв цвят, Азия - червен, Европа и между Европа и Азия - синьозелен. Този способ е заимстван от гръцките учебници по география.

Континентите Африка, Австралия и Северна Америка са представени особено вярно. Нанесени са най-големите острови и реки на планетата - Нил, Амазонка, Хуанхъ, Яндзъ, Мисисипи, Волга, Дон, Об, Енисей, Лена, Индигирка, Парана.

Някои части са представени грешно. Големи са размерите на Пиренейския полуостров, Бискайския залив, островите Великобритания и Ирландия, Балтийско море, Бяло море, Каспийско море и полуостров Калифорния. Невярно са представени Балканския полуостров, Скандинавския полуостров, Югоизточна Азия и североизточните части на Южна Америка.