Партньорството между България и Турция е пример за региона
Секция: Туризъм
16 Септември 2023 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Партньорството между България и Турция е пример за региона

/КРОСС/ Партньорството между България и Турция е пример за региона се съгласиха двете страни по време на провеждането на 4-та сесия на българо-турския Комитет по туризъм в Истанбул.

Министърът на туризма Зарица Динкова каза, че е необходимо да се използват логистичните възможности на център като Истанбул, на който и България разчита. Близостта на двете страни позволява в рамките на 1 ден да бъдат посетени от туристи обекти и от двете страни.

Зарица Динкова отбеляза, че България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм и че през последната зима гостите от Турция са близо 50 000. Тя посочи, че курортите Банско, Пампорово и Боровец са привлекателни дестинации и че през последните години домакинстват на световни и европейски ски и сноуборд състезания.

Зарица Динкова изрази впечатления от устойчивостта и от разнообразието на турския туристически продукт, който е от първостепенен интерес и за българските граждани. Съществува сериозен потенциал за развитие на обмена туристи между България и Турция, като за целта следва да се популяризират по-малко известните дестинации на двете страни на реципрочен принцип.

По време на конференцията министър Динкова заяви, че интеграцията на неправителствените организации в сектора генерира допълнителна добавена стойност за двустранните отношения от гледна точка на споразумения между българските и турските заинтересовани страни.

В рамките на заседанието бе обсъдена и темата относно обмяната на добри практики в подобряването на уменията на работната ръка в туризма. Целта е да се работи по програми за обучение и развитие на млади кадри.

Министър Динкова декларира пълна подкрепа за всяка ползотворна инициатива, която ще се обсъди в рамките на Комитета и която има потенциал да задълбочи двустранните отношения в тази област.