Бум на COVID-19 във Великобритания
Секция: Здраве
16 Септември 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на COVID-19 във Великобритания

/КРОСС/ Преди дни Европейската комисия разреши употребата на нова, адаптирана ваксина срещу COVID-19, която трябва да предпази хората и от последните варианти на коронавируса. Тъй като някои от тях се смятат за по-силно заразни, здравните експерти очакват предизвикателна зима, а Англия реши да изтегли с месец по-рано ваксинационната си кампания.

Проучване показа, че във Великобритания всеки ден вече има над 90 000 заразени с коронавирус, което е двойно повече спрямо август. Правя уточнение, че това са данни от изследване, което се прави чрез тестване на хора на случаен принцип, а не на база положителни тестове при болни, каквато е практиката в България. Още в края на пандемията Лондон се отказа от нея, защото смята, че не дава реална представа за мащабите на заразяване, тъй като все по-малко хора се тестват доброволно. От Световната здравна организация също предупреждават, че това е сериозен проблем, който пречи да се вземат навременни мерки срещу вълни от заразяване.

Не само тестването на случаен принцип, но и приемът в болници показва, че коронавирусът се завръща на Острова. Нуждаещите се от болнично лечение след заразяване са се увеличили с 30% през последния месец, което принуди британските здравни власти да започнат още от 11 септември ваксинационната си кампания срещу коронавирус и грип.

"Макар да не можем да посочим точна цифра, според нас има стотици хиляди хора по света, които сега лежат в болница с ковид. Освен това още хиляди продължават да умират от това заболяване. Искаме да се борим по-добре с COVID-19, защото вече имаме средствата да го направим. Можем да използваме ваксини, за да предотвратим тежко заболяване. Mожем да използваме терапевтични методи, които да предотвратят тежки заболявания и смъртни случаи. Може още много да се направи. COVID-19 продължава да е сред нас, заплахата не си е отишла, но ние сме в много по-добра позиция, отколкото бяхме преди една или дори преди две години", заяви доктор Мария ван Керкхов от СЗО.

Въпреки че е сред държавите, в които има открити случаи на заразяване с едни от най-новите варианти на коронавирус, за които все още малко се знае, Великобритания не смята да се връща към ваксиниране на всички граждани, както правеше в разгара на пандемията. Засега поканени за ваксина са само хората над 65 г., живеещите и работещите в социални домове, медиците на първа линия и имащите отслабена имунна система. Освен срещу COVID-19 те ще получат предпазваща инжекция и срещу грип.

"Искам да подчертая, че е наистина е крайно важно хората, които са изложени на най-голям риск да си направят бустер, да си сложат допълнителна ваксина. Не чакайте! Най-важното послание от мен е - не чакайте да дойде следващата ваксинационна кампания! Ако сте в рискова група и е време да получите бустер - направете го веднага!", призовава доктор Керкхов.

Великобритания не е единствената страна, в която случаите на заразяване с коронавирус рязко се увеличават. В САЩ също се наблюдава подобна вълна и там освен към ранно ваксиниране прибегнаха и до връщане на маските в някои училища с много болни от COVID-19.

Нова телевизия, „Събуди се"